Hoe kun je goed mengen goed beoordelen

Tegenwoordig zien we op veel melkveebedrijven een voermengwagen staan. De reden hiervoor is dat er tegenwoordig steeds meer eigen voer en meer grondstoffen gevoerd worden. Gemengd voeren levert goede resultaten op, omdat koeien een gemengd en gezond voerrantsoen voorgeschoteld krijgen en minder selecteren bij het voerhek.
Maar wat is eigenlijk goed mengen en hoe kun je dat het beste beoordelen? Waar moet je als veehouder goed opletten? Hoe kun je zien dat het voer goed gemengd is? Wat zijn belangrijke onderdelen van een mengwagen? Horizontaal en verticaal mengen, wat is beter? 

“We zien tegenwoordig dat veehouders vaak werken met een verticale mengwagen in plaats van horizontale. Dat komt met name door het verleden. Jaren geleden konden we met een verticale mengwagen niet de gewenste mengkwaliteit en intensiviteit krijgen van wat we met een horizontale wel konden. Door de doorontwikkeling van de techniek kunnen we nu wel hetzelfde eindresultaat met een verticale mengwagen bereiken als met een horizontale mengwagen.
Het voordeel is dat een verticale mengwagen goedkoper is in aanschaf en onderhoud. Ga je kijken naar het mengen van een verticale mengwagen dan  is het belangrijkste (het woord zegt het al) dat de machine verticaal mengt. Dus dat de machine het product van de bodem schraapt en dit via de vijzel omhoog brengt.

De KUHN voermengwagens beschikken over hele brede vijzels die enigszins beknopt zijn qua hoogte, dat heeft een reden. De brede vijzel brengt veel voer omhoog. De vijzel mengt net zo goed bij een half volle wagen of een compleet volle wagen”.
vijzels en messen kuhn voermengwagens1

Brandstofverbruik, goed mengen en de hoeveelheid messen

“Brandstofverbruik staat in relatie tot een goed mengresultaat. Wat ik ook altijd aangeef is dat als je gaat mengen en tijd en kosten maakt, je het ook goed moet doen. Wanneer je de intentie hebt om brandstof te besparen, resulteert dat in minder goed mengen. Het directe gevolg is dat koeien weer gaan selecteren. Je bereikt dan niet het gewenste eindresultaat.

Het advies is: werk naar een gemengd voerrantsoen wat 100% goed moet zijn. Daar kun je natuurlijk in sturen. In de praktijk zien we vaak dat er veel gebruikers zijn die dezelfde laadvolgorde van mengwagen aan houden. Die hebben (ook met het schoonmaken van de voergang tijdens het mengen) een bepaalde routing. Het gevolg is dat de mengwagen misschien wel 5 tot 10 minuten te lang staat te mengen waardoor je onnodig teveel brandstof verbruikt en teveel uren draait. Voor een goed mengresultaat is dat niet nodig. Dat geldt ook voor het aantal messen op de vijzel. We leveren deze standaard uit met 6 messen. Dat wil niet zeggen dat dat in elke situatie ook nodig is. In sommige situatie kun je misschien meer of minder messen nodig hebben voor een het goede mengresultaat.”

Meer informatie over de KUHN voermengwagens of vraag een demo aan.

Investeren in MoRe e voermengwagen is een goede geweest

Jan Bart Hof heeft samen met zijn vader in Oldeberkoop een melkveebedrijf met 140 koeien en 65 ha grond en vertelt: “Graag willen wij mengen omdat de enkelvoudige producten steeds aantrekkelijker worden t.a.v. de CO-2 belasting en bovendien is het sturen op ureum makkelijker met een mengwagen.

Vraag demo aan
Meer info + folder

Compact voeren met KUHN PROFILE 2070 levert voordelen op

Gebr. Stenveld voert compact sinds eind 2018 met de KUHN PROFILE 2070 voermengwagen. Wat opvalt is dat de koeien het voer niet meer selecteren. Er heerst meer rust in de stal, de mest is beter en de gehaltes van de melk zijn duidelijk verbeterd. Tevens zijn door het mengen van diverse grondstoffen zoals mais, gras, maismeel, soja, raap etc. de voerkosten duidelijk verlaagd wat natuurlijk ook een voordeel voor de melkveehouder is.

Vraag demo aan
Meer info + folder