04 maart 2020

Tips voor goed kunstmest strooien


Dit jaar zijn er een aantal nieuwe meststoffen op de markt gekomen. De meststof stikstof-zwavel is momenteel erg actueel, omdat fabrieken steeds minder stikstof uit mogen stoten en agrariërs dus stikstof-zwavel bij moeten bemesten. In de praktijk blijkt dat deze mestkorrels minder hard zijn dan veel andere mestkorrels. Een goede kunstmeststrooier die ervoor zorgt dat de meststoffen goed verdeeld worden en deze niet kapot slaat op strooivleugel is essentieel voor een gelijkmatige verdeling. Dit moet uiteindelijk resulteren in een gelijkmatige en hogere grasopbrengst.  

Dit jaar zijn er een aantal nieuwe meststoffen op de markt gekomen. De meststof stikstof-zwavel is momenteel erg actueel, omdat fabrieken steeds minder stikstof uit mogen stoten en agrariërs dus stikstof-zwavel bij moeten bemesten. In de praktijk blijkt dat deze mestkorrels minder hard zijn dan veel andere mestkorrels. Een goede kunstmeststrooier die ervoor zorgt dat de meststoffen goed verdeeld worden en deze niet kapot slaat op strooivleugel is essentieel voor een gelijkmatige verdeling. Dit moet uiteindelijk resulteren in een gelijkmatige en hogere grasopbrengst.  

1. Hoe kunnen deze nieuwe maar minder harde meststoffen het beste worden gestrooid?

Met een kunstmeststrooier die op een vriendelijke manier omgaat met de meststof. Let daarbij op de weg die de korrel van voorraad-bak tot zijn vlucht naar het veld aflegt. Met welke onderdelen komt hij in contact en hoe agressief verloopt dit? Bij Rauch wordt gewerkt met een borstelsysteem tussen de schijf en de strooivleugel. De borstel zorgt ervoor dat de kunstmestkorrel niet tegen de rand van de strooivleugel komt, maar mooi in de strooivleugel valt. Daarnaast is het roerwerk vriendelijk vormgegeven en draait een extreem laag toerental. Daardoor krijg je veel minder beschadiging op de mestkorrel.

2. Wat is het advies om goed te strooien?

Een goed advies? Werk met de Rauch strooitabellen en bij voorkeur via de App. Deze is voor iedereen beschikbaar en kan simpel via de Appstore of Google Play Store op een smartphone gedownload worden. Door gebruik te maken van de App ben je er zeker van dat je de strooier instelt op basis van de meest actuele gegevens.

3. Hoe kan je zien dat er goed gestrooid wordt?

In feite komen we altijd uit op een variatie co-efficiënt onder de 10%. 15% is discutabel. Wanneer je als melkveehouder rond de 10% zit, zit je qua verdeling goed. Want over het algemeen gebruiken melkveehouders een driehoekig strooibeeld. Reesink biedt bij iedere nieuwe strooier eenmalig voor een gereduceerd tarief een strooiertest in samenwerking met DynaTest aan. Op het bedrijf van de agrariër wordt de strooier met zijn meststof getest op het strooibeeld. Waar nodig worden de instellingen van de machine nog meer gefinetuned om tot een optimaal resultaat te komen.  

4. Gaat het in de praktijk nog wel eens mis?

Vaak. De machine wordt dikwijls te vroeg aan- en uitgezet. Ook is het van belang (bijvoorbeeld bij een Rauch MDS strooier) dat de instelling van de schoep op de strooischijf juist gebeurd. Bij een Rauch Axis wordt nog wel eens een verkeerd toerental of afgiftepunt ingesteld. Vaak wordt een volledige mechanische strooier niet afgedraaid voor het gebruik van een nieuw meststof. Het resultaat is dat de dosering mogelijk niet klopt waardoor er te veel of te weinig verstrooid wordt. Het afdraaien bij een Rauch is erg eenvoudig en door de proportionele schaalverdeling is het vinden van de juiste instelling zeer gemakkelijk. Eenmaal afdraaien is voldoende.

5. Wanneer kan het beste gaan strooien?

Nu hebben ze de groene korrels die zorgt ervoor dat de meststoffen over de gehele loop van het jaar op een mooie vloeiende lijn beschikbaar worden gesteld. Vroeger voedde men de bodem en gaf men de bodem in één keer een hele grote dosering. Nu wordt specifiek de plant gevoed. Dus meerdere keren in het seizoen een kleine dosering strooien, werkt beter. Meestal na de grasoogst.

6. Het afstellen, moet je dat ieder jaar opnieuw doen?

De mechanische kalibratie van de strooier kun je door jouw dealer laten controleren. Over het algemeen kennen we daar weinig problemen mee (of je moet een keer schade hebben gereden). De instellingen die je van Rauch krijgt (de samenstelling van de kunstmest) wijzigt iedere keer omdat je te maken hebt met andere chemische bestanddelen bepaalt in Brussel. Dan verandert de eigenschap van de korrel ook. Dus het advies is om aan het begin van het groeiseizoen de Rauch App te updaten. Rauch komt enkele malen per jaar met een update van zijn database die dan weer beschikbaar is op je smartphone.

7. Werken er al veel mensen met deze Rauch strooitabellen App?

Veel jonge boeren wel. De oudere boeren moeten nog wat gestimuleerd worden. Sinds kort staat er op elke machine een sticker met een QR-code. Deze kan gescand worden zodat automatisch de App op je telefoon wordt geïnstalleerd. Wanneer je de sticker niet op de strooier hebt, kun je deze gewoon via de appstore opzoeken onder Rauch strooitabellen. De strooiapp is voor elke strooier gelijk. Vervolgens moet je je eigen type strooier en meststof selecteren.

8. Wat is de gouden tip voor goed kunstmest strooien?

Zorg dat je de juiste rijspoorafstand en rijsnelheid handhaaft. Draai de machine af en stel de dosering nauwkeurig in. Zorg dat de App up to date is en dat je bij de juiste meststof kijkt. Vraag desnoods bij de leverancier op welk type meststof geleverd is als je deze in de App niet kunt vinden. Kun je de meststof niet vinden in de App stuur dan een portie van 3 kg naar Rauch met behulp van het formulier op de site (www.rauch.de). Zij geven binnen korte tijd insteladvies voor de strooier. Bij een sterk wisselende meststof en mechanische strooier is het aan te raden om gaandeweg het werk de dosering te checken met een 2e afdraaiproef. Denk goed na over het juiste in- en uitschakelpunt en let bij aanbouwen van de strooier op de juiste aanbouwhoogte en stand.

Zie ook de video’s

https://www.youtube.com/watch?v=GmQtVe0goMk

https://www.youtube.com/watch?v=wqI1_0hM7eo