25 mei 2021

Geef gras een beetje stikstof


 Hou de groei aan de gang! Om ervoor te zorgen dat het gras blijft groeien en ook lekker smaakt, is het aan te bevelen om na de 1e en 2e grassnedes net voordat er een regenbui komt, kunstmest te strooien.

Dit voorjaar zijn de omstandigheden anders dan voorgaande jaren, regent het veel en is het moment om kunstmest te strooien niet zo moeilijk. Maar wanneer het 14 dagen of een langere periode droog is, heeft het strooien niet zoveel nut. Vorig jaar is er vanwege de droogte niet veel kunstmest gestrooid. Nu is het belangrijk om het voertekort weer aan te vullen met kwalitatief goed voer.
TopKuil Logo 10e editie.png
In het voorjaar kunnen de ochtenden nog vochtig zijn en dan kun je natuurlijk ook kunstmest verdelen.  In de zomermaanden, na de 3e of 4e grassnede (juli/aug) moet je na het strooien wel zorgen dat je water hebt. Het gevolg is anders dat het kunstmest niet goed oplost of het gras verbrand omdat er teveel stikstof op het gras ligt. Dan is het wijs om te wachten tot het regent.
 

Volg het bemestingsadvies


Diverse rundveehouders laten bodemmonsters nemen. Aan de hand van de bodemanalyse ontvangt de veehouder een bemestingsadvies. Het is niet verplicht maar wel verstandig om dat advies in grote lijnen op te volgen. Want dan weet je op welke percelen je meer of minder bij moet bemesten. Dat is perceelsbreed. Maar ga je een stapje verder en ga je de bodemmonsters nog meer analyseren dan kun je er een taakkaart van maken. RAUCH MDS KUNSTMESTSTROOIER 2020 4Je hebt dan direct de juiste bemestingsbehoefte per m2 in beeld. Deze is vaak op de zandgronden groter dan op kleigronden. Een veel gebruikte meststof is KAS (Kalkammonsalpeter).  Voor de 1e grassnede wordt vaak fors bemest en na de 1e grassnede strooit de veehouder nog een aantal kilo’s KAS uit en brengt dierlijke mest op het gras en in de grond.  Wanneer je te maken hebt met roest op gras (komt voor op zandgronden, het gras is hierdoor minder smakelijk waardoor de voedingswaarde daalt) is het aan te bevelen om kunstmest te strooien. Ook zie je vaak dat na de warme zomermaanden het gras minder eiwit bevat. Zorg dan dat je de groei van het gras een ‘boost’ geeft en strooi nog een keer kunstmest. 

Check voordat je gaat strooien


De RAUCH kunstmeststrooier strooit zeer nauwkeurig! Maar het mooiste is natuurlijk om bij windstil weer kunstmest te verdelen en controleer de strooischoepen op eventuele slijtage. Want op het moment dat deze versleten zijn, krijg je geen mooi strooibeeld.  Check ook de juiste instellingen aan de hand van de strooitabel of via de Rauch app, de juiste aanbouwhoogte en de topstanglengte.