10 september 2021

Uien schoffelen met EINBOCK Chopstar


Arjan de Graaf heeft een tweetal akkerbouwbedrijven met een totale omvang van 135 ha. Het akkerbouwbedrijf van De Graaf genaamd Bodemtrouw BV teelt aardappelen, bieten, uien en wintertarwe, vezelvlas en graszaad. "We hebben kleigrond variërend van 20 tot 60% afslipbaar.

"We zien de markt in Nederland veranderen, minder gewasbeschermingsmiddelen en meer mechanische gewasbescherming is de trend. Dus toen zochten wij een schoffelmachine waarbij wij in eerste instantie alle gewassen met slechts één machine konden schoffelen. Dat bleek technisch gezien wel mogelijk, maar praktisch gezien niet handig. Dus daarom zijn we uiteindelijk op 2 machines uitgekomen waar we op rijafstand van 2.25 cm en een machine voor rijafstand van 50 cm kunnen schoffelen. Dus bieten, knolselderij, cichorei en dat soort gewassen.

Daarom zijn we bij deze Einbock machines uitgekomen. De schoffelmachine moest voldoen aan een aantal eisen zoals degelijkheid en bedieningsgemak. En die degelijkheid voornamelijk omdat we op (zware) kleigronden zitten. Je hebt iets nodig wat massa heeft om goed in de grond te komen.

Het bedieningsgemak is voornamelijk handig omdat we veel wisselen tussen allerlei percelen en je moet het snel kunnen verstellen. Toen bleek Einbock de geschikte machine voor ons. Voorheen schoffelde wij niet zo heel veel. We lieten de bieten schoffelen door de Loonwerker en de rest deden we met chemische gewasbeschermingsmiddelen. Dit is een onderzoeksjaar voor ons waar kunnen we besparen op chemie? We hebben meerdere merken naast elkaar gelegd. Drie verschillende machines om precies te zijn en toen kwam Einbock Chopstar en Row-Guard camerabesturing als beste uit ons onderzoek. Met name door de degelijke constructie. Daar hadden wij een goed gevoel bij plus een heleboel positieve recenties over de Row-Guard camerabesturing

Tot op heden bevalt het prima. We ontvangen hele goede begeleiding vanuit Reesink Agri en onze dealer gekregen. Het loopt super. We wisselen regelmatig tussen verschillende formaten in de uien van 1.50 tot 2.25 en dat gaat prima. We begonnen met in de uien met hoekschoffels te werken. Dan schoffel je van de uien vandaan en de grond naar binnen toe en voor kleine uitjes is dit van belang omdat je anders de uien gaat beschadigen en met name wanneer de grond hard en droog is. Dan laten we een strookje van 5 cm staan waarop de uien staan en de rest schoffel je. Dan schoffel je redelijk nauwkeurig.

De bedieningskast van de Row Guard Einbock is zeer overzichtelijk en ook losse medewerkers en iedereen kan er mee werken". De Einbock Chopstar en Row-guard is geschikt voor akkerbouwers en loonwerkers. Conclusie is dat we zeer tevreden zijn. Wie weet komt er nog een vervolg aan.

Vraag een demo aan