06 oktober 2021

Rietkragen persen gaat probleemloos


Loonbedrijf Tessemaker uit Oene heeft in 2020 een nieuwe KUHN SB 1270x grootpakpers aangeschaft en inmiddels al vele balen silage en stro geperst. In september '21 zijn ze druk bezig met het persen van de rietkragen in de uiterwaarden van de IJssel bij het dorpje Veessen.

“Ja, klopt. Dat doen we elk jaar. Het riet heeft een jaar nodig om tot die hoogte (2.50 m) te komen. Wij persen dit 1x per jaar. Het materiaal wordt in eerste instantie gebruikt als strooisel in de stallen en / of voor verbrandingsovens”, aldus de chauffeur van het loonbedrijf.

“Het is taai spul om te persen. Gras snijdt makkelijker. Dit gewas is gemiddeld 2.50 meter lang. Het zijn taaie stengels en die liggen kriskras door het zwad heen. Om dit op te rapen en ervoor te zorgen dat het niet gaat stropen, is een uitdaging. Maar het gaat goed. Je kunt de snelheid er niet helemaal in houden maar er gaat heel veel materiaal in. Het aantal balen wat je in een uur maakt, wordt niet minder. De gemiddelde snelheid ligt 4 a 5 km per uur in het riet. In het gras is dat ca. 14 tot 15 km/uur."

KUHN SB 1270 X grootpakpers in het riet

Messen scherp

"Om goed te kunnen strooien moeten alle 23 messen in de KUHN 1270 X grootpakpers goed werken. Er moet ook heel wat gebeuren om zoveel materiaal er doorheen te krijgen en te snijden.  Je kunt wel harder gaan rijden maar dan kun je het niet verwerken. Ik heb nog nooit zulk zwaar materiaal geperst. Vanwege hoogwater in juli '21 is de rivier de IJssel buiten zijn oevers getreden met als gevolg dat er veel rotzooi tussen de rietkragen is blijven hangen. 

KUHN SB 1270 X grootpakpers in het riet0

 

Als wij silage persen, zorgen we dat de messen scherp zijn. Wanneer we de rietkragen in gaan dan moeten de messen uiteraard ook scherp zijn. In de silage kun je met scherpe messen gemiddeld rond de 500 balen persen. In de rietkragen ligt dit aantal rond de 150 tot 200 balen. In stro is dat ook zo. Daar moet je rekening mee houden. Ondanks dat je toch zulke bulten hebt die je er doorheen moet trekken, gaat het persen probleemloos. Het vliegt er redelijk snel door. Je moet even terug in snelheid maar dat is geen ramp”, aldus de tevreden chauffeur.

KUHN SB 1270 X grootpakpers in het riet3

Belangrijk dat de baal van goede kwaliteit is en de touwen sterk geknoopt zijn

"Wij zijn een natuurboerderij Bakhuis in Veessen, hebben Fleckvieh koeien en zijn in omschakeling naar biologisch. In overleg met Staatsbosbeheer waar we mee samenwerken, vroegen wij ons af of we met de rietkragen die in de uiterwaarden van de IJssel groeien wat konden. Kunnen we daar geen stalstrooisel van maken ? Dan heb je een natuurlijk strooisel en doen we aan kringlooplandbouw. Iets waar wij als bedrijf druk mee bezig zijn", aldus Albert Hassink van de natuurboerderij.

500 tot 600 kg hangt in de touwen

"Voor ons is het belangrijk dat we de vierkante baal met een klem kunnen grijpen. Loonbedrijf Tessemaker weet precies hoeveel droge stof in de baal zit, en de strakheid van de baal. Tessemaker geeft ons advies hierin. De knopen van de baal moeten goed zijn en de baal mag niet te nat zijn.

Albert Hassink baal SB 1270 X in de touwen

Vervolgens pak ik die baal op en dan leg ik ze op de strooimachine. Het hele gewicht ca. 500-600 kg hangt dan in de touwen. Het is dus van essentieel belang dat de grootpakpers van goede kwaliteit is, hij goed knoopt en het touw sterk genoeg is. Het is ook zeer belangrijk dat het product (riet in dit geval) goed is gesneden, anders slaat de hakselaar vast. Het riet is een goed schoon product met een beetje stro en hooi erin. Koeien nemen er altijd een hap van”, aldus de tevreden veehouder. 

Albert Hassink baal SB 1270 X in de stallen

Vraag een demo aan