11 oktober 2021

Doorzaaien in najaar is beste tijd voor grasondehroud


Ondanks dat het een zomer is geweest met veel neerslag, is onderhoud aan grasland altijd goed. Wettelijk gezien mag je steeds minder. Bovendien wordt er ook steeds minder grasland gescheurd.

Je bent verplicht om een stukje blijvend grasland te houden. Dus het is noodzakelijk om grasland in goede conditie te houden. In het najaar is de bodemtemperatuur vaak rond de 20 graden Celsius. Het graszaad kiemt al op het moment dat het in of op de grond zit/ligt. Er bevindt zich veel vocht in de bodem. Kortom; een uitstekende periode om aan graslandonderhoud te doen.

Einbock Pneumaticstar3

“Volgens de gedachte van fabrikant Einböck kun je dat doen met een wiedeg inclusief een P-Box-zaaiunit en bijvoorbeeld 5 tot 10 kg doorzaaien. Dit resulteert in het voorjaar in een mooie frisse groene grasmat met veel voedingswaarde. Je krijgt dan hoogwaardig eiwitrijk gras van eigen land en hoeft dit niet aan te kopen. Vaak kun je na een maand inzaaien al resultaat zien. Je inspecteert het gras, ziet jonge grassprieten en je weet dat het dan goed is”, vertelt productmanager Christiaan Borkus.  

Einbock Pneumaticstar1

“Op kale plekken is het raadzaam om te herzaaien i.p.v. doorzaaien. Dat kun je eventueel met een ander type machine doen. Grasland onderhouden ter bestrijding van onkruid is enorm belangrijk. Ga het grasland oppervlakkig verticuteren en verwijder de viltlaag met een wiedeg. De toplaag trek je los en dan kun je meteen gaan doorzaaien. Het graszaad maakt dan direct contact met de grond en blijft niet bovenop de grasmat liggen.

De Einböck Pneumaticstar is een machine die geschikt is om door te zaaien omdat deze een tandafstand van 2,5 cm (hart op hart) heeft. De bodem wordt over de volledige breedte geverticuteerd. We hebben 60 tanden per veld aan de machine zitten. Daardoor hebben wij een hele intensieve bewerking / verticutering van de toplaag zodat er ook meer zuurstof in de bodem kan komen. Omdat alle eenjarige onkruiden eruit getrokken worden, is het de bedoeling dat we weer gras gaan inzaaien. In één bewerking kunnen dan op plekken waar het onkruid verwijderd is graszaad worden in gezaaid. Het doorzaaien kan d.m.v. een mechanisch aangedreven machine.

Dosering aanpassen vanuit bestuurdersstoel

Dit gaat m.b.v. een loopwiel die vooraan de machine bevestigd is of met een elektrisch gestuurde. Dat is een zaaimachine die beschikbaar is met een STI-computer. Wanneer je slechte plekken in het grasland hebt kun je vanuit de bestuurdersstoel de dosering aanpassen. Het is een kwestie van vullen en een afdraaiproef doen. Tegenwoordig zie je steeds meer rollen. Ten behoeve van een goede uitstoeling, kun je ervoor kiezen om de grasmat in het voorjaar te rollen.