07 januari 2022

Elektrisch aangedreven zaaien


De eisen van Agri Maas BV aan een nieuwe zaaimachine waren dat de zaaikouters dubbele schijven hadden met aandrukwieltjes erachter ter voorkoming van t dichtslaan na regenval.

Stevie Wouters is werkzaam bij Agri Maas BV in Elsloo (Zuid-Limburg) en doet allerlei voorkomende werkzaamheden in het veld. Het bedrijf heeft te maken met löss en klei. Agri Maas is nadat de suikerbieten geoogst zijn aan het ploegen en wintertarwe aan het zaaien met de KUHN SITERA 3030 E elektrische doseeraandrijving. Deze zaaimachine is ook geschikt voor mengteelten!

GPS-sectie-controle schakelt automatisch aan / uit

"We zijn op het bedrijf niet vies van iets te proberen. Omdat deze KUHN SITERA 3030 beschikt over elektrische doseeraandrijving kan er ook met GPS sectie-controle worden gewerkt. Dat houdt in dat we niet dubbel zaaien en dat de zaaimachine altijd automatisch stopt met zaaien op de spuitbanen  en ook automatisch weer begint met zaaien. Dus we hebben geen overlap", aldus Stevie Wouters. "We beschikken daarnaast over een ISOBUS bedieningsterminal welke eenvoudig is te bedienen. De voordelen van elektrische doseeraandrijving is dat je geen rad meer achter de zaaimachine hebt die achter uitsteekt. Bij vorige zaaimachines hadden we dat wel en dat was storend in hoekjes van de percelen. Dat hebben wij nu niet meer en dat is fijn."

KUHN SITERA 3030 E

Seedflex zaaikouters

"De seedflex zaaikouters bevallen goed. Wij zijn er blij mee. Je hebt geen last meer van aardappelloof wat zich stroopte tussen de rotorkopeg en de zaaikouters. Dat vind ik het grootste voordeel. Met deze zaaimachine heb je veel minder last van dichtslempen. De bediening via de CCI 1200 touchscreen terminal is heel eenvoudig.  Ook het afdraaien gaat zeer eenvoudig. Je moet dat een keer gedaan hebben. Voor akkerbouwbedrijven die veel graan, tarwe en groenbemester moeten zaaien is deze KUHN SITERA 3030 en elektrische doseeraandrijving zeer geschikt.

Vraag een adviesgesprek aan

Luister naar de ervaring van Stevie Wouters van Agri Maas BV uit Elsloo in onderstaande video