25 juni 2018

"Met deze strooier kunnen we kwaliteit leveren"


Loonbedrijf Koonstra deelt haar ervaringen met de Rauch Axis H 30.2 EMC + W kunstmeststrooier.

Al een poosje maakt loonbedrijf Koonstra uit Balkbrug (Overijssel) bodemscans met een Veris-scan. “Het plaatsspecifiek kunstmest strooien met deze nieuwe Rauch Axis H strooier is een mooie aanvulling op plaatsspecifiek compost en kalk strooien”, zegt Koonstra en koos bewust voor deze strooier. “In tegenstelling tot gangbare weegstrooiers met weegcellen meet en regelt het EMC-doseersysteem de strooihoeveelheid van kunstmeststof gescheiden voor de linker- en rechterzijde. De veranderingen in stroomeigenschappen van de kunstmest worden volledig automatisch rechts/links gescheiden geregeld en ook gecorrigeerd. Rauch is de enige fabrikant die zo’n machine aanbiedt. Met name de hydraulisch aangedreven schotels en daarmee de variatie en de traploze gift en traploze breedte-verdeling sprak mij aan. Doordat je dit nu ook kan aanbieden, kom je in contact met een bepaalde groep klanten die interesse heeft om plaatsspecifiek kunstmest te strooien”, vertelt Koonstra. 

Rauch Axis H EMC+WAlles wat je moet weten, vind je terug in het scherm

“Op basis van de Veris-scan heb ik een taakkaart gemaakt voor de Rauch strooier”, vertelt Jeffrey Haverkort. “De bodemkaart brengt inzichtelijk wat de waardes in de grond zijn. Deze zijn lang niet altijd vlak. Dat verschilt per perceel. Doordat wij dit inzichtelijk hebben en plaatsspecifiek kunnen bemesten hopen wij over een paar jaar de waardes overal in het perceel gelijk te hebben. Alles wat je moet weten, vind je terug op het CCI 1200 Isobus universele bedieningsscherm in de trekker. Je ziet waar en hoeveel er gestrooid wordt. Deze Rauch strooier loopt heel mooi, het valt mij 100% mee. Wij kunnen met deze strooier kwaliteit leveren”. 

Precisielandbouw

“Op dit moment is er geen behoefte aan meer ruwvoer maar wel aan kwalitatief beter ruwvoer. Wij denken dat door het plaatsspecifiek behandelen de gewassen egaler gaan groeien en je kwalitatief beter ruwvoer krijgt. Wanneer je praat over precisielandbouw en je vertelt een klant dat je daardoor meer gewasopbrengst krijgt”, vertelt Koonstra: “Kom maar eens mee naar de grote hoeveelheden gras- en kuilbulten die achter mijn schuur liggen. Op meer opbrengst hoef jij je dus niet meer te richten. Het gaat met name om kwalitatief beter gras telen. Ik denk dat dit één van de mogelijkheden is om dit te doen. 

Wilt u meer informatie over de RAUCH strooier met EMC–W doseertechniek? Neem dan contact op met Erik Roelofs, productspecialist bij Reesink Agri in Apeldoorn, via het telefoonnummer 06-8780171.

Hieronder kunt u het hele interview bekijken: