09 september 2018

Nederlands eerste landbouwrobot!


Sinds september 2018 mogen wij de landbouwrobot Oz van het merk Naïo Technologies distribueren. In dit artikel kunt u meer lezen over dit handige hulpje.

Leo Steenpoorte uit Oosterland (Zeeland) die een glastuinbedrijf van 2 ha heeft voor het kweken van zaadproductie van diverse gewassen en ca 14 ha akkerbouwgrond zocht in 2017 een klein elektrisch trekkertje en kwam via internet bij de Naïo Oz robot terecht. Na een bedrijfsbezoek zag Steenpoorte mogelijkheden, kreeg de kans om de Naïo robot uit te testen en greep dat met beide handen aan.

ArbeidsbesparingNaïo Oz 3-min (2).PNG

“Het doel is arbeidsbesparing. Omdat we veel handarbeid in de zaadteeltgewassen hebben zochten wij hulp. Sinds een paar maanden hebben wij de Naïo Oz robot in gebruik. Onkruid wordt tussen de gewassen gewied, er wordt mee gepland, de plantgaten worden geperforeerd. Buiten dat heeft de robot ge-assisteert bij het plaatsen en ophalen van de stokken tussen de zaadgewassen, worden de clips bevestigd en wordt er met de robot langs de gewassen gereden. Tot nu toe zijn dat de werkzaamheden waarvoor wij hem hebben gebruikt”, aldus Steenpoorte en dat is best veel. In Frankrijk gebruiken ze de Naïo alleen voor het wieden. Maar hij kan veel meer."

Aanpassingen

“De robot bevalt goed. Het vraagt enige aanpassing in de manier van werken en denken. Maar, als je ermee gewend bent en je hebt een beetje gevoel hoe de robot werkt en wat hij kan, dan is het een nuttig hulpje. We hebben bij een aantal gewassen wat aanpassingen in de rijafstand moeten doen omdat anders de robot er niet tussendoor kon. De betonplaten die we als pad in de kas hebben moeten in de winter naar beneden zodat het grondoppervlak gelijk komt met de betonplaten. Dan kan de robot zelf uitrijden zonder opritje. Voor het werkgemak willen we dat aanpassen. De robot werkt autonoom via een touchscreen waarin opdrachten worden geprogrammeerd en /of via een afstandsbediening. Ook voor zaadteelt buiten gaan we de robot inzetten. Dat willen we doen op basis van de robot.

De robot maakt de verwachtingen zeker waar. Je moet wennen en je bent 2 maanden verder voordat je hem kent. Deze robot is geschikt voor de bedrijven die in de wat kleinere fijnere teelten zitten. Vooral groentebedrijven maar ook de sierteelt."

Meer informatie

Wilt u meer informatie over deze handige robot? Hiervoor kunt u contact opnemen met Erik Roelofs (productmanager bij Reesink Agri) via Erik.Roelofs@ReesinkAgri.com of via 06-18780171.

Om de machine in actie te zien kunt u ook het volgende filmpje bekijken: