15 juli 2019

KUHN kopeg HR3020 is eenvoudig vanuit de cabine instelbaar


KUHN is al decennia zeer succesvol met de productie van kopeggen. Vele jaren is er gewerkt aan een nieuwe generatie met bijpassende zaaimachines. Sinds 2018 zijn de eerste modellen (HR3020) in Nederland ingezet. In de praktijk worden de vele verbeteringen zeer gewaardeerd. In Nederland staat de KUHN kopeg te boek als een machine die soms wel een generatie meegaat! Zeer lage gebruikskosten zorgen ervoor dat vele gebruikers bij de aanschaf van een nieuwe kopeg wederom voor KUHN kiezen. Het is daarom dat KUHN het concept van de aandrijving van de nieuwe generatie kopeg heeft behouden. Vele verbeteringen zorgen ervoor dat de eerste gebruikers spreken van “Een kopeg 2.0”.

Gewijzigde egalisatieplaat
De egalisatieplaat is ingrijpend gewijzigd. Zo is de vorm van de plaat anders en kan deze in 3 verschillende standen qua hoek ingesteld worden. In de middenstand staat de plaat haaks op de rijrichting. Daarnaast is er een “slepende” stand waarbij de grond actief naar onder wordt gedwongen om meer grond af te voeren en de ondergrond meer te verdichten. In de andere stand staat de plaat juist stekende waardoor de grond meer in de kopeg blijft en beter verkruimeld wordt. 

KUHN HR3020 egalisatieplaat

Eenvoudiger instelbaar
Op vele punten is de nieuwe generatie kopeggen gemakkelijker instelbaar. De egalisatieplaat is standaard centraal middels een spindel traploos instelbaar. Als optie is hydraulische verstelling (1 x DW)  vanuit de cabine te kiezen. Op een duidelijke indicatie is de stand af te lezen. Het gaten patrool voor de instelling van de werkdiepte is voorzien van meer gaten. De stappen zijn daardoor kleiner geworden en de stand is beter af te lezen. Als optie kan de werkdiepte hydraulisch (1 x DW) vanuit de cabine versteld worden.

KUHN HR3020 egalisatiebalk verstelbaar

Getuned op vermogensbehoefte
Tijdens de ontwikkeling heeft KUHN veel aandacht besteed aan de vermogensbehoefte van een kopeg. Zo zijn de tandhouders rond van vorm om minder wrijving te creëren tijdens het draaien in de grond. Ook is de werkhoek van de tanden aangepast. Met de huidige hogere rijsnelheid vindt er minder wrijving tussen tand en grond plaats. Tevens zijn de tanden langer dan voorheen. Uit vergelijk met voorgaande modellen blijkt dat het verschil in vermogensbehoefte op kan lopen tot ruim 30%.

Verbeterde verkruimeling
Om tot een betere verkruimeling te komen bij zwaardere grondsoorten is het maximaal mogelijke rotortoerental verder verhoogd. De bestaande generatie HR304D kan maximaal 417 omw/min draaien, met een optionele tandwielset. In vergelijk kan de nieuwe generatie HR3020 met optionele tandwielset 483 omw/min maken. Door ruim 15% hoger rotortoerental, beter instelbare egalisatiebak en aangepaste tandvorm is de verkruimeling aanzienlijk verbeterd!

Transport
Veiligheid tijdens transport is een steeds belangrijker wordend thema. De bestaande generatie kopeggen hebben in het veld een effectieve werkbreedte van 3,00 m. Daardoor is de uitwendige breedte groter dan 3 m, bijvoorbeeld 3,12 m bij de HR304D. In de praktijk komt het voor dat eindgebruikers zonder passende maatregelen over de weg rijden. Bij betrokkenheid bij een ongeval zal de transportbreedte grotere dan 3 m mogelijk tot problemen lijden. KUHN heeft de nieuwe generatie kopeggen daarom uitwendig niet breder dan 3 m gemaakt.
 

Eén van de eerste gebruikers vertelt in de video over zijn ervaringen ermee tijdens het uien zaaien.