22 juli 2019

Einböck Row-Guard + camerabesturing maakt schoffelen eenvoudiger en arbeidsverlichtend


In 2017 schafte loon- en akkerbouwbedrijf Vedelaar uit Nagele (Flevoland) een Einböck Row-Guard aan. Buiten het loonwerk telen zij ca. 150 ha bieten, zaaiuien, witlof, winterwortelen, poot- en consumptieaardappelen. Het systeem bestaat uit een camera op de schoffelmachine, een tussenbok met side-shift en een terminal in de cabine. De schoffelmachine wordt automatisch m.b.v. de camera met een zeer hoge precisie tussen de rijen gestuurd. Hierdoor kan er dicht langs de rijen worden geschoffeld zonder de planten te beschadigen.

Vedelaar vertelt: “De Einböck Row-Guard is een camerasysteem met een bok en een hydraulische cilinder. Daarachter kun je diverse schoffelwerktuigen, rijenbemesting of rijenbespuiting hangen. Het is een multifunctioneel apparaat. Dat past bij ons heel erg goed omdat wij meerdere gewassen telen. Momenteel schoffelen we de zaai-uien, maar dit had ook gekund in de witlof, bieten of wortels”.

Hoe bevalt het?

“Tot nu toe gaat het heel goed. We gebruiken deze Einböck met camerabesturing voor het derde seizoen. Wanneer je de camera goed instelt (en dat gaat erg gemakkelijk) volgt deze het gewas netjes en wordt het voor de chauffeur makkelijk om zijn werk goed te doen. Eigenlijk heb je er geen omkijken naar. Wanneer de camera het niet meer snapt, dan geeft deze een melding die af te lezen is op de terminal in de cabine van de trekkerchauffeur. Die weet dan dat er iets aan de hand is. De Einböck Row-Guard met camerabesturing heeft het schoffelen + spuiten enorm vereenvoudigd. Bovendien kunnen we nauwkeuriger werken”.

Einbock Row-Guard3

Waarom gekozen voor ’n camera-gestuurd systeem en niet een GPS gestuurd systeem?  

“We zaaien wel met GPS, maar je hebt er altijd op de kopakker een slingertje in zitten omdat het systeem zijn lijn moet opzoeken. Wanneer je dan weer in hetzelfde spoor terug rijdt, kom je praktisch nooit 100% in hetzelfde spoor te zitten. Doordat we nu schoffelen/spuiten met deze Row-Guard maakt de rijrichting niet uit.  De camera weet namelijk precies waar er gezaaid/geplant is. Ook wanneer je zonder GPS hebt gezaaid/gepland, ben je in staat om dezelfde kwaliteit te halen. Zonder de Row-Guard ben je altijd afhankelijk van (zeker als je loonwerk doet)  hoe anderen het zaai/plant-werk hebben afgeleverd. Nu komt dat lang niet zo precies, omdat de camera het voor je oplost”.

Einbock Row-Guard1

Hoe nauwkeurig wordt er geschoffeld?

“De Einböck Row-Guard schoffelt op ongeveer 2 / 3 cm van de rij. Wanneer de camera te weinig ziet en deze onder een bepaalde grens komt, geeft deze een speciale melding.  Je weet dan als chauffeur dat je een andere instelling moet zetten of de handbediening in moet schakelen”.

Einbock Row-Guard4

Is het de investering waard geweest?

“Ja, voor ons is deze investering het zeker waard geweest. Omdat we met een gerust hart de werkzaamheden nauwkeurig kunnen uitvoeren, ook bij onze klanten. Wanneer we geen klachten krijgen en het gaat naar tevredenheid.  Dat is ook veel waard. Tegenwoordig vindt je geen personeelsleden meer die 100% geconcentreerd kunnen blijven schoffelen zonder afleiding van telefoon of iets anders. Met dit camerasysteem kunnen we veel nauwkeuriger en sneller werken en is het minder vermoeiend voor de trekkerchauffeur. Je merkt dat het gedrag en werkmethodes van mensen veranderen doordat de technologie veranderd. Dit soort apparaten zul je steeds meer nodig hebben om het werk goed te kunnen doen. Nu is het voor ons ook makkelijk om dit werk te kunnen laten doen door een medewerker die iets minder handig of ervaren is. Wanneer je de machine goed instelt, dan kan hij er zo mee wegrijden. Ca 5 jaar geleden had je iemand nodig die de hele dag heel secuur bleef werken. Tegenwoordig is het veel makkelijk. Je bekijkt wie er tijd heeft en die kan er dan mee gaan rijden. Dat is heel handig”.

Einbock Row-Guard2

Voor wie is dit systeem geschikt?

“Eigenlijk voor iedereen. Je moet wel een bepaalde bedrijfsomvang hebben of als een biologische akkerbouwer veel hectares om te moeten schoffelen. Omdat de bestrijdingsmiddelen steeds meer verdwijnen en er steeds kritischer naar wordt gekeken verwacht ik dat het de komende jaren steeds meer aan zal komen op mechanische onkruidbestrijding”, aldus Vedelaar. Daar past dit systeem prima bij.

Klik hier voor meer informatie.

Zoek een dealer