13 augustus 2019

KUHN Venta CSC 6000 is een capaciteitsmachine


Blitterswijk Agro zaait sinds juli 2019 in de Flevopolder met de 6 m brede KUHN VENTA CSC 6000 Seedflex zaaicombinatie + TF 1500 fronttank + HR 6004 R rotorkopeg + pakkenrol en eg. 

"De zaai-omstandigheden zijn prima. De kluiten zijn -- doordat er een bui regen is gevallen op de zware grond -- momenteel zacht. Het kost een hoop vermogen, maar de omstandigheden zijn goed", aldus Reinhoud van Blitterswijk Agro. 

Hoe zaaide jullie in het verleden?

"In het verleden hadden we een 4 m brede zaaimachine van een ander merk maar wel met een KUHN fronttank erop. Dat ging prima. De capaciteit was een beperkende factor. Op de weg was de zaaimachine te breed en in het veld te smal. We hebben gekozen voor de KUHN CSC 6000 zaaicombinatie vanwege de extra capaciteit. De zaaicombinatie is 6 m breed en de transportbreedte is 3 m.  Ook hebben we de schijven op 15 cm gezet i.p.v. 12,5 cm. Wij denken dat dat beter is. De pakkenrol drukt de grond weer aan, precies op hetgeen we zaaien".

KUHN Venta CSC 6000 zaaicombinatie (1)

Hoe is de zaaimachine opgebouwd?

"Voorop zit een KUHN TF1500 fronttank, vervolgens een KUHN HR 6004 R rotorkopeg, daarachter een pakkenrol, de KUHN CSC 6000 zaaimachine en eg".  

Hoe bevalt de zaaicombinatie tot nu toe ? 

"We hebben tot nu toe alleen de groenbemesters gezaaid na de tarwestoppel en dat beviel prima. Lekker opschieten, veel kunnen doen, een paar kleine aanpassingen. Kortom: een perfecte machine". 

KUHN VENTA CSC 6000 Zaaicombinatie

Hoe zaai je precies?

"We zaaien op een afstand van 15 cm. Daar hebben wij juist voor gekozen. Dat zijn 40 rijen op 6 m afstand verdeeld. Die gaan in dezelfde lijn waar ook gezaaid is en waar deze ook aangedrukt wordt met de pakkenrol en een eg erachter". 

Hoe gaat het met transport over de weg? 

"De machine is heel eenvoudig te bedienen. Met een functie op de trekker kunnen wij de zaaimachine vrij eenvoudig opklappen. Het zaaigedeelte omhoog klappen binnen 10 seconden en dan is deze klaar voor transport en dan blijft deze binnen de 3 meter". 

KUHN Venta CSC 6000 zaaicombinatie (2)

Voor welke bedrijven is deze zaaicombinatie geschikt?

"Voor de grotere loon- en akkerbouwbedrijven is deze machine geschikt en daar heb je ook een grote trekker voor nodig. Het is een echte capaciteitsmachine. Wanneer je veel te doen hebt is het een uitstekende machine".
 
Zie ook de video waarin de gebruiker zijn ervaring vertelt