23 augustus 2019

Primeurs tijdens KUHN-DEMO bij LMB Veldman


Onder zonnige omstandigheden organiseerde Reesink Agri in samenwerking met KUHN-dealer LMB Veldman (Daarle) bij Maatschap Thijs in Nijverdal een demonstratie met tal van interessante machines voor de voederwinning. LMB Veldman had ook de primeur. Want naast tal van andere voederwinningmachines waren ook een tweetal spiksplinternieuwe KUHN machines, de KUHN PZ 3123 trommelmaaier en de KUHN GA 8131 cirkelhark waren voor het eerst in het veld aan het werk te zien.

KUHN PZ 3123 F trommelmaaier

Ais fabrikant met de meeste ervaring op het gebied van trommelmaaiers heeft KUHN Geldrop de ontwikkeling ingezet van de nieuwe KUHN PZ 2721 F en PZ 3021 F trommelmaaiers. Het moest een breed inzetbare maaier worden met een optimaal maaibeeld en grote(re) betrouwbaarheid. Met het fine-tunen van de bestaande techniek heeft KUHN een maaier ontwikkeld die perfect presteert in wisselende bodem- en gewasomstandigheden. 


Het perfecte maaibeeld wordt bereikt door de lay-out van de maaier die bestaat uit de vrij-draaiende steunschotel i.c.m. de trommel-design met vlakke kanten. Vlakke kanten met slaglijsten aan de trommels zorgen voor een snelle en gelijkmatige flow van het gemaaide gras zonder risico op wikkelen. De typische PZ-trommelconfiguratie met 2 grote buiten-trommels en 2 kleine binnen-trommels zorgen i.c.m. de standaard gemonteerde zwadschijven voor een smal zwad. Dé perfecte frontmaaier voor stalvoeren en triple combinaties.

Ontwikkeld bij KUHN, gemaakt bij KUHN staat voor de filosofie van deze nieuwe KUHN PZ serie trommelmaaiers.

De gesloten aandrijving geeft de maximale stabiliteit en sterkte aan het hoofdframe. De geassembleerde maai-units zijn van gietijzer gemaakt en de interne aandrijving met spiraalvormig geslepen tandwielen. Het speciale profiel van de tandwielen geven een betrouwbare aandrijving die opmerkelijk stil is.

Met de ontwikkeling van de nieuwe PZ maaiers is rekening gehouden met de inzetbaarheid van de maaiers met tractoren in de hogere vermogensklasse. De PZ maaiers hebben een zwaardere aandrijving gekregen (40 mm lagers en assen) met V-snaren die zorgen voor een gelijkmatige start van de aandrijving en overbrenging van het benodigde vermogen (30% meer vermogen). In het nieuwe design van de PZ trommelmaaiers zijn ook de FlexProtect kappen van de maaier meegenomen met solide transporthandel.  De nieuwe PZ maaiers zijn nu ook in design gelijk met de GMD schijvenmaaiers van KUHN.

KUHN houdt de DNA van de trommelmaaiers in stand met het gebruik van snelwisselsysteem op de messen, traploze verstelling van de maaihoogte van 25 tot 70 mm, standaard zwadschijven en leverbaar met vast- en pendelbok.

KUHN GA 8131 cirkelhark met middenafleg

De KUHN GA 7631 en GA 8131 cirkelhark maken het programma van de cirkelharken compleet.  Ze zijn makkelijk te hanteren en bieden een werkbreedte van 7,5 en 8,0 meter: de ideale hark voor middelgrote en grote loon- en melkveebedrijven. 

De KUNH GA 7631 en GA 8131 middelharken zijn ontworpen voor intensief gebruik en uitgerust met de MASTER DRIVE G3. De grote maat aluminium behuizing van de tandarmen met geïntegreerde bronzen bussen en een naar buiten gerichte afdicht-ring om stof-indringing te voorkomen, verminderen het gewicht aanzienlijk en verlengen de levensduur aanzienlijk. De betrouwbaarheid van deze machines en hun lage onderhoudsinspanningen dragen actief bij aan kostenreductie.

KUHN GA 8131 cirkelhark

Het concept, dat gebaseerd is op een grote framehoogte, zorgt voor een grote uithefhoogte van de rotoren tijdens het draaien op de kopakker. Afhankelijk van de ingestelde werkbreedte worden de rotoren tussen 43 en 70 cm hoog uitgeheven, zodat reeds gemaakte zwaden gemakkelijk kunnen worden gepasseerd. Het bevestigingspunt van de rotor is zo gekozen dat de achterzijde van de rotor eerst op de grond komt. Hiermee wordt voorkomen dat de graszode beschadigd en het gewas vervuild wordt. De cardanische pendelophanging van de rotoren en de wielen die dicht bij de tanden zijn geplaatst, zorgen voor een optimale bodemaanpassing en schoon harkwerk. Deze factoren leveren een actieve bijdrage aan de winning van kwalitatief hoogwaardig voer.

Deze twee harken bieden ook uitgebreide uitrustingsopties die individuele en klantspecifieke aanpassing mogelijk maken. Een hydraulische aanpassing van de werkbreedte en de zwadbreedte is standaard beschikbaar.

Met tal van optionele extra's kunt u deze harken "afstemmen" op de specifieke eisen van  het gebruik zoals:
- hydraulische aanpassing van de werkhoogte,
- individueel uitheffen van de rotoren,
- brede transportwielen,
- tandemstel onder de rotor,
- hydraulisch verstelbaar zwaddoek

Meer informatie over de voederwinningmachines? Klik hier