11 oktober 2019

KUHN introduceert nieuwe verticaal opklapbare achtermaaier, de FC 3115 D-FF


Kuhn introduceert voor het komend seizoen een compleet nieuwe maaier. Het gaat om de KUHN FC 3115 D-FF maaier. Het grote verschil met de huidige serie maaiers is dat deze maaier 120 graden verticaal achter de trekker opklapt.

De aankoppelbok en de draagarm van de maaier zijn compleet nieuw ontwikkeld, de maaiunit is de bekende en bewezen maaiunit van de KUHN FC 8830 triplemaaiers.

120 graden opklapbaar
Door de unieke constructie behoudt de nieuwe maaier het wel bekende KUHN Lift-Control systeem dat zorgt voor een juiste en eenvoudig in te stellen bodemdruk en tevens een zeer efficiënte non-stop aanrijdbeveiliging. Doordat het draaipunt ruim 1.85 meter vanaf de eerste maaischijf ligt, is de complete maaibalk beveiligd bij een aanrijding zelfs als deze plaatsvindt op de binnenste maaischijf. Als er een aanrijding tijdens het maaien plaatsvindt zwenkt de maaier niet alleen naar achteren maar hij wordt ook hydraulisch actief uitgeheven waardoor de maaier eenvoudig het obstakel passeert en weer terug komt in de werkstand. Het unieke KUHN Lift-Control systeem is nu gecombineerd met het 120 graden inklappen van de maaier in transportpositie.
KUHN FC 3115 FF maaier verticaal

Unieke kneusinrichting
De KUHN FC 3115 D-FF beschikt standaard over de unieke stalen D-kneusvinger. Het voordeel van deze kneuzer is dat de klepel pendelend is opgehangen. Hierdoor kan de kneusvinger ten allen tijde uitwijken. Dit voorkomt schade aan de kneusvingers als er bijvoorbeeld een tak of een ander hard obstakel door de kneuzer gaat. Door de unieke d-vorm van de vinger zit het meeste gewicht aan de buitenzijde van de vinger. Hierdoor wordt de vinger met meer gewicht naar buiten geslingerd waardoor de kneuzer een enorme capaciteit heeft. Zelfs onder de zwaarste omstandigheden zal de vinger niet uitwijken. Dit voorkomt tevens slijtage aan de vinger en de as waarop de vingers bevestigd zijn. De snelheid van de kneusrotor kan eenvoudig ingesteld worden via een schakelkast tussen de 755 rpm en 1000 rpm. De kneusplaat is in 5 standen verstelbaar via een hendel.
KUHN FC 3115 FF maaier kneusrotor

OPTIDISC Elite maaibalk
Net als alle andere KUHN maaiers met een OPTIDISC maaibalk wordt ook de KUHN FC 3115D-FF uitgevoerd met de nieuwe OPTIDISC Elite maaibalk. De OPTIDISC Elite maaibalk is een doorontwikkeling van de in 2006 geïntroduceerde OPTIDISC maaibalk. Uniek aan de OPTIDISC maaibalk is dat er verschillende afstanden zijn tussen de naar voren draaiende- en de naar achteren draaiende schijven. Dit gepatenteerde systeem zorgt voor meer overlap tussen de naar voren draaiende schijven en voor meer ruimte tussen de naar achteren draaiende schijven zodat het gewas meer ruimte heeft om over de maaibalk verplaatst te worden.
Nieuw aan de OPTIDISC Elite maaibalk is dat de overlapruimte tussen de schijven vergroot is. Onder zware en plakkerige omstandigheden hebben de maaimessen meer ruimte om te maaien waardoor het maaibeeld zelfs onder zware omstandigheden optimaal blijft. Tevens is de maaibalk dunner geworden. De OPTIDISC Elite maaibalk heeft een hellingshoek van 2,5 graden bij een maaihoogte van 4 cm (in vergelijking tot 6 graden bij de OPTIDISC). Hierdoor ontstaat een gelijkmatig maaibeeld zonder golven. Dit bevordert een gelijkmatige hergroei van het gewas.

KUHN FC 3115 FF maaier optidisc elite

Standaard rijk uitgerust
Standaard is de machine uitgerust met Fast-Fit. Hierdoor kunnen de messen snel en eenvoudig gewisseld of omgedraaid worden. Tevens beschikt het Fast-Fit systeem over een “losse” mesbout. De mesbout zal tijdens het gebruik slijten. Bij KUHN kan eenvoudig alleen de mesbout worden vervangen zonder de maaischijf of de veer te moeten vervangen. Dit scheelt aanzienlijk in onderhoudskosten. Bij de OPTIDISC Elite kunnen de maaimessen tevens 360 graden vrij roteren. Dit voorkomt dat de messen vast slaan onder de maaischijf.
KUHN FC 3115 FF maaier fastfit