14 oktober 2019

Talrijke nieuwe ontwikkelingen op de BERGMANN TSW 2140 E universeel low-bed strooiers


Op Agritechnica 2017 presenteerde BERGMANN voor het eerst de universele low-bed strooier TSW 2140 E. Een enkelas met een toegestaan totaalgewicht van 14 ton op de openbare weg, een speciale 480/95 R50 VF band die uniek is in dit segment en de al bewezen BERGMANN-TSW strooitechnologie met twee horizontale walsen met daaronder strooischotels.

Een jaar later werd de universeel low-bed strooier M 2140 E met vier verticale walsen op de markt gebracht. Op Agritechnica 2019 worden de low-bed strooiers uitgerust met tal van innovaties. De focus ligt hierbij op de ontwikkeling van een innovatieve, nog krachtigere en beter strooiwerk voor een hogere capaciteit, minder grote wielbelasting en het  rijcomfort is verbeterd.

BERGMANN TSW 2140 nieuw persbericht

Aanzienlijke meer capaciteit door 2 Spread strooiwerk
Het nieuw ontwikkelde strooiwerk 2 Spread met twee verticale strooiwalsen, is ontwikkeld voor de M 2140 E low-bed strooier om de capaciteit van de strooier te verhogen. Zo is de doorvoer, vergeleken met de bekende BERGMANN 4-walsen strooiers en universeelstrooier, afhankelijk van externe omstandigheden en het te strooien product, tot 100% hoger. De zeer eenvoudige meststrooier met het nieuwe strooiwerk is geschikt voor tractoren met een capaciteit vanaf 100 pk. De aandrijflijn van de 2 Spread wordt beveiligd door een vrijloopkoppeling in combinatie met een overbelastingkoppeling met 50% hoger koppel dan de 4-walsen strooiwerk, zodat het ook mogelijk is om met tractoren boven de 300 pk mest te strooien.

Bergmann TSW 2140 nieuw strooiwerk

Bodembescherming door VF 480/95 R50 band

Het duurzame gebruik van de bodem wordt steeds belangrijker. Schadelijke bodemverdichting door machines en voertuigen moet worden voorkomen. Dit was de aanleiding voor BERGMANN om de universele low-bed strooier TSW 2140 E uit te rusten met wielen met de band VF 480/95 R50. Deze imponeren met een zeer grote voetafdruk met lage bandenspanning en een relatief smal rijspoor. Hierdoor kan de grond worden gespaard wat resulteert in minder vernietiging van de plantenpopulatie. Door de grote banddiameter is de meststrooier ook bijzonder licht te trekken. Door de wielen naast de bak te plaatsen, heeft het voertuig ook een zeer laag zwaartepunt en een breed spoor (2400 mm). Deze functies zorgen ervoor dat de machine stabiel en veilig kan worden gebruikt, zelfs op hellingen. Bijzonder aan deze universele low-bed strooier is de opstelling van de wielen op de M of TSW 2140 E en de realisatie van een 1,8 meter brede conische volledig stalen bak met behoud van de maximaal toelaatbare voertuig afmetingen in het verkeer.

Strooiwalsen, diameter van 1050 mm

De strooiwalsen hebben een diameter van 1050 mm en zijn uitgerust met vier massieve schroefwindingen, uiterst slijtvaste freesmessen en strooischijven uitgerust met strooivleugels voor optimale versnippering en verdeling van het product. De materiaalstroom wordt gedoseerd d.m.v. een doseerschuif met een doorgang van 1,65 meter. Daarnaast is de doseerschuif- en strooiwerkdoorgang 25 cm hoger dan bij de bestaande BERGMANN M en TSW 2140 E strooiers. Het is ook mogelijk om fijne producten zoals compost en kippenmest te strooien d.m.v. het juist instellen van de doseerschuif. De achterklep dekt het strooiwerk af, zodat het vallen van mest of andere producten op de weg wordt voorkomen. In de toekomst zal 2 Spread ook worden aangeboden voor de tweeassige universeel strooiers TSW 5210 (16 tot 22 ton bruto voertuiggewicht) en TSW 6240-serie (24 ton bruto voertuiggewicht) en de drie-assige universeel strooier TSW 7340 S (34 ton bruto voertuiggewicht).

Bergmann TSW 2140 nieuw online 2

Vanwege deze brede bak is een al te schuine zijwandbevestiging, wat zou kunnen leiden tot een slechte doorvoer van het te verspreiden materiaal naar het strooiwerk, niet noodzakelijk. De volledig stalen bak is zelfdragend gebouwd. Dit heeft het voordeel dat er nauwelijks versmeringen zijn voor mest en vuil, waardoor het reinigen en onderhouden van het voertuig zeer eenvoudig en snel kan gebeuren. Bovendien is het gewicht van het voertuig lager, waardoor een hoger laadvermogen mogelijk is.

Voor de exportmarkten zijn er nog twee bandenmaten toegevoegd. Beschikbare banden met de afmetingen zijn VF 680/80 R42 en VF 800/70 R38. De transportbreedte is hier echter 3,29 of 3,49 meter, waarvoor mogelijk een speciale vergunning voor transport over de weg nodig is, afhankelijk van het land.

Rijcomfort

Ook bij het aankoppelen worden nieuwe eisen geïmplementeerd. Naast de serie-matige, zeer robuust en slank ontworpen met rubberen blokken geveerde onderaanspanning, is er nu ook een geveerde bovenaanspanning trekhaak mogelijk. Het toegestane totale gewicht wordt hierdoor verlaagd van 14 ton naar 12 ton. Nu kunnen ook kleinere tractoren worden gebruikt die geen ondertrekhaak hebben. Bovendien word er een hydropneumatische disselvering aan het programma toegevoegd voor zowel boven als onder aanspanning als optie. Op deze manier worden schokken tijdens het rijden beter opgenomen en neemt het rijcomfort aanzienlijk toe. De helling van de strooier is instelbaar via de twee hydraulische cilinders. Tot nu toe was de weging alleen mogelijk in combinatie met weegcellen tussen as en carrosserie en een K80 aankoppeling met weegcel. Het weegsysteem heeft een meetnauwkeurigheid van +/- 2%. Vanaf nu is er ook een weegsysteem leverbaar met een aankoppeling d.m.v. een trekhaken. In plaats van de weegcel wordt er nu de druk in de hydraulische cilinders van de optionele disselvering gemeten. De meetnauwkeurigheid is +/- 5%. Bij gebruik van de ISOBUS-regeling is een weegwaardedetectie mogelijk.

Bergmann tsw 2140 nieuw online 1

Verdere innovaties
Nieuw zijn de 350 mm hoge, licht hellende opzetrand, die een laadvolume tot 16 m³ mogelijk maken en worden vooral gebruikt voor lichtere strooisels. Het aandrijfconcept voor de TSW 2140 E is ook herzien en ontworpen voor nog veiliger gebruik. Ook is er seriematig een groothoekaftakas meegenomen. Het beproefde aandrijfconcept van de grote BERGMANN universeel strooiers wordt nu ook toegepast in de TSW / M 2140 E. In plaats van vrijloopkoppeling worden nokkenslipkoppelingen gebruikt om de strooi schotels en walsen te beveiligen. Optioneel kunnen sensoren worden gemonteerd voor automatische snelheidsbewaking van de twee strooischotels en walsen.

Deze nieuwe low-bedstrooier is te zien op Agritechnica in Hannover welke van 10 tot 16 november 2019 wordt georganiseerd,(hal 27 stand B32)

Informeer voor meer informatie bij uw Bergmann dealer of Rik Massier via rik.massier@reesinkagri.com of bel: 06 83 80 29 58