27 mei 2020

De KUHN SB 1270 X grootpakpers is geschikt voor loonbedrijven die op zoek zijn naar een capaciteitsvolle en betrouwbare machine


“Wij willen een grootpakpers die onder alle omstandigheden een normale, mooie en vierkante baal kan maken en bovendien één die goed gevuld is. Dat was de wens van loonbedrijf Tessemaker uit Oene. “We hadden al een perswikkelcombinatie en een vierkante balenpers, maar  zoveel werk voor deze machine dat het tijd werd voor een nieuwe”, aldus Gerjan Dijkgraaf (chauffeur).

“Wat mij opvalt aan deze pers en dat is ook de reden dat wij voor de KUHN kozen, is de gewasrol die dichtbij de pickup zit waardoor het gewas niet wegwaait. Aan de rotor zitten de grote vijzels geïntegreerd met de Hardox tanden. Daar hadden wij ook ervaring mee met onze rondebalenpers en dat gaat niet verstopt zitten. Daarachter de voorperskamer en deze is zo opgebouwd dat deze mooi doorharkt. Je krijgt een goed gevulde plak die het in één keer in het perskanaal drukt waardoor je fatsoenlijke mooie balen kunt maken.” 

Gegevens pers direct af te lezen op het beeldscherm
“De grootpakpers is aangesloten op de ISOBUS van de trekker. Wij hebben een trekkerbeeldscherm waar we de pers in beeld hebben. Wij hebben voor een weeginstallatie en vochtmeting gekozen. Dus dit kunnen we aflezen op het scherm. Wat ook mooi aan deze pers is is de digitale weergave van de touwspanning van de knopers. We hebben geen lolips (klopt dit woord?) meer bovenop de pers zitten. Dus ik hoef mij niet steeds om te draaien om te kijken of het knopen goed gaat of niet. Ik kan dit nu digitaal aflezen. Dat is ideaal. We zitten nu halverwege de eerste snede dus ik kan nog niet veel zeggen over de capaciteit. Ik heb al wel nattere gewassen geperst en daar had onze vorige pers toch wel moeite mee. Deze niet. Dus ik ben voor de capaciteit niet bang,” aldus Dijkgraaf. 

Tandemas ligt super-stabiel op de weg en heeft een kleine draaicirkel
“We hebben gekozen voor een tandem-as. Mijn ervaring tot nu toe, is dat deze super-stabiel op de weg ligt. Omdat wij ook vaak nauwe weggetjes door moeten, was ik een beetje bang voor een te grote draaicirkel. Hiervoor hadden wij namelijk een pers op een enkelas. Het voorste wiel zit vrij ver naar voren bij deze tandemas en draait om zijn voorste as heen. Zeer positief is dat deze korter kan draaien dan mijn vorige pers. Ook de besturing die meeloopt draait in de bochten er mooi achter aan. Dat gaat super”, vertelt Dijkgraaf enthousiast.

Capaciteit en betrouwbaarheid
“Wij persen met een 240 pk sterke trekker en dat gaat makkelijk. Ik denk dat een 170 tot 180 pk sterke trekker het goed kan doen. Deze pers is uitermate geschikt voor grote loonbedrijven die veel vierkante balen wil maken en een echte betrouwbare machine wil. Ik zou zeggen: kies voor deze KUHN!”.