05 juni 2020

6 M brede KUHN HR 6040 R kopeg voor meer capaciteit


"Vanwege de natte omstandigheden en de zachte winter was het dit voorjaar moeilijk om een fijn zaaibed te bereiden. De structuur van de grond is dramatisch slecht dit jaar. Om het zaaibed fijn te krijgen moesten wij heel langzaam rijden. Om toch capaciteit te hebben zochten wij het in de breedte", aldus Frank Smit.

Maatschap Smit uit Slootdorp (Noord-Holland) heeft een akkerbouw- en loonbedrijf en een veehouderij en fouragehandel. Momenteel heeft Smit te maken met zeer droge en stoffige omstandigheden en in het land bevinden zich erg veel kluiten. "Mede door de zachte winter en de vele regen in de herfst en wintermaanden was de klei zo hard als beton. Dit vraagt veel van de machines. De grond in de Wieringermeer bestaat uit zand, zavel, lichte en zware klei. Om een zo’n fijn mogelijk zaaibed achter te laten moeten wij altijd kopeggen. Fijne grond maken om het zaad erin te leggen en goed egaliseren met een egalisatieplaat die je goed af kan stellen om een goede toplaag te creëren afhankelijk van het soort zaad en het doel wat wij hebben. We zaaien uien dat is heel fijn zaad, daar moet je een heel ondiep zaaibed voor hebben. Suikerbieten kan iets grover, en overige soorten zaad. Dus afhankelijk van het zaad is het belangrijk om de machine goed af te kunnen stellen".

KUHN HR6040R ROTORKOPEG

Brede kopeg voor meer capaciteit

"Vanwege de natte omstandigheden en de zachte winter was het dit voorjaar moeilijk om een fijn zaaibed te bereiden. De structuur van de grond is dramatisch slecht dit jaar. Om het zaaibed fijn te krijgen moesten wij heel langzaam rijden. Om toch capaciteit te hebben zochten wij het in de breedte.  We willen toch  een beetje op schieten, want we moesten wel 140 bunder maisland klaarleggen. Daar ben je toch enkele uren mee bezig. We wilden een brede, betrouwbare en sterke machine die heel blijft".

KUHN HR6040R ROTORKOPEG1

De verstelling vanuit de cabine is erg prettig

We hebben al ervaring met KUHN. Met de vorige kopeg hebben wij 15 jaar meegewerkt en deze heeft al vele hectares gedaan. Wat opvalt aan deze nieuwe generatie kopeggen, is de nieuwe verstelling van de egalistatiebalk. Dat is erg prettig. De rolverstelling zat er standaard op en de klepverstelling is hydraulisch vanuit de trekker bedienbaar. En omdat we ook wisselende omstandigheden hebben waarin we moeten werken en veel verschillende grondsoorten per perceel kun je toch mooi bijsturen met de diepte en de zwaarte van de grond om de klep en de rol te verstellen. "

Geen zware trekker nodig

Het vermogen wat deze kopeg nodig heeft, hadden we zwaarder ingeschat maar op het maisland werkten wij met een trekker van 180 pk. Nu werken we met een 240 pk sterke trekker en dat is ruim voldoende.