01 augustus 2020

Hof koos voor de elektrisch aangedreven KUHN PROFILE MORE Evoermengwagen


Jan Bart Hof heeft samen met zijn vader in Oldeberkoop een melkveebedrijf met 140 koeien en 65 ha grond en vertelt: “De koeien krijgen 2/3 kuilvoer, 1/3 mais en verder zit er pulp in het rantsoen en voeren we extra krachtvoer bij. We voerden in het verleden altijd met de blokkenwagen en dan kon je het voer er gewoon voor draaien. Graag willen wij mengen omdat de enkelvoudige producten steeds aantrekkelijker worden t.a.v. de CO-2 belasting en bovendien is het sturen op ureum makkelijker met een mengwagen. Vandaar dat we belangstelling hebben t.o.v. de voermengwagen".

"In 1e instantie keken wij naar een gewone mengwagen maar daar hebben wij geen trekker voor. Bovendien verbruik je nogal wat diesel en dat is ook niet goed voor de CO-2. Toen kwamen wij uit op de elektrisch aangedreven KUHN Profile MORE E voermengwagen. Deze hebben wij op demo gehad en dat is erg goed bevallen. Vervolgens zijn we tot de koop overgegaan."

MORE E VOERMENGWAGEN 1.JPG

140 zonnepanelen op dak


"De voermengwagens lijken allemaal op elkaar. Maar vooral de elektrische aandrijving sprak ons erg aan. Bovendien hebben wij ook 140 zonnepanelen op het dak. Dus het is ook aantrekkelijk om onze eigen stroom te verbruiken. Overdag staat de KUHN PROFILE MORE E aan de lader. Op zo’n manier hebben wij toch wat eigen verbruik en de terugleverregeling wordt in 2023 ook minder aantrekkelijk. Dus dan moet je zorgen dat je de stroom van je eigen zonnepanelen verbruikt. In de ochtend en avond melken we en dan is het aantrekkelijk om dit soort machines aan te schaffen om toch je eigen stroom te kunnen gebruiken. "

Vraag demo aan

Direct goed mengen, besparing mengtijd en geluidsarm


"Wat opvalt aan deze elektrisch aangedreven wagen is dat deze gelijk goed gaat mengen. Bij de trekker moest deze eerst op gang komen om kracht te hebben. Daar hebben wij met deze geen last van. Dus je bespaart mengtijd en het is lekker stil. Hij mengt vrij vlot zodat we snel het gewenste resultaat hebben. De bediening is simpel want dat gaat d.m.v. een afstandbediening die je mee kan nemen. Het staat er duidelijk op. Je hebt de standen en kleppen aan en uit. De mengkwaliteit is goed, en gaat vrij snel (10 minuten), sneller dan een door een trekker aangedreven voermengwagen. Dus dat is positief voor een goede mengkwaliteit. Voor bedrijven die minimaal 80 koeien hebben, zonnepanelen en het scheelt behoorlijk diesel en onderhoud van de trekker. Met name door het terugleveren van de stroom door de zonnepanelen is het een zeer goede investering, aldus Hof.”