De ideale maaihoogte voor de beste hergroei

Elke snede zo schoon mogelijk van het land krijgen en daarna een optimale hergroei. De essentie van het maaien zit in de maaihoogte. Daarbij geldt: Iets hoger maaien dat nodig zorgt voor een schoner gewas en een vlotte hergroei.

passion for bales blog 12 ideale maaihoogte

In de regel wordt een maaihoogte van 5 centimeter aangehouden. “Maar standaard uitgaan van die hoogte is niet handig”, vertelt Sjon de Leeuw, adviseur Management en Strategie bij het gerenommeerde Nederlandse adviesbureau PPP Agro Advies {1}
“Het bepalen van de juiste maaihoogte hangt namelijk samen met meerdere factoren:

  • de leeftijd van het grasland speelt een rol;
  • en het oogstmoment is een bepalende factor.

Jaarrond is het belangrijk om in ieder geval niet het groeipunt uit het gras te maaien, want dan is de kans op een goede, snelle hergroei verkeken.”

Maaihoogte en oogstmoment

Het groeipunt van gras ligt in het voorjaar iets lager dan midden in de zomer om vervolgens weer te dalen in het najaar. “En daarom kun je niet het hele jaar je gras op dezelfde hoogte maaien”, zegt De Leeuw. “En heb je wat ouder grasland, dan bestaat de kans dat het groeipunt omhoog is gekropen. In welke situatie dan ook, het groeipunt is leidend.” Denk bij de ruwvoerwinning niet alleen aan het gras dat er nu af moet, maar kijk ook vooruit naar de volgende snede. “Je laat bij hoger maaien misschien wat opbrengst liggen, maar dat verlies is door een goede hergroei binnen een week weer ingehaald. Op die manier kun je er bij de tweede snede van profiteren”, aldus De Leeuw. “Ervan uitgaande dat er in een seizoen vijf maaisnedes zijn en er telkens op de juiste hoogte gemaaid wordt, dan kun je door een goede hergroei een halve maand extra groeidagen realiseren.” 

Zo min mogelijk ruw as in het gras

Als je de juiste maaihoogte hebt bepaald, moet je ervoor zorgen dat alle machines correct zijn afgesteld. “Je kunt het wel op 7 centimeter maaien, maar als de schudder, de hark en de pick-up van de hakselaar of opraapwagen niet ook op die hoogte zijn afgesteld loop je het risico om ruw as in het gras te krijgen. Stel de machines goed af waarbij de eindcontrole altijd in het veld plaats moet vinden. Rijd dus een stukje en stap vervolgens altijd even af om afstelling te controleren. Hoger dan hoog is niet nodig, maar zorg er voor dat de complete mechanisatie voor het gras goed op elkaar is afgestemd.”

Lees ook:

[1] https://ppp-agro.nl/team/sjon-de-leeuw/

Ga terug naar het overzicht

Zoek een dealer