De ideale opslagmethode voor balen

Balen gebonden en gewikkeld in folie zijn, afhankelijk van het aantal lagen folie en drogestofgehalte, lang te bewaren. Daarbij is het van belang dat de opslag in orde is. Beperk de stapelhoogte tot maximaal drie balen en vermijd invloeden van buitenaf.

Ideale opslagmethode voor balen blog 7

De ondergrond waarop de balen komen te staan moet vlak, goed gedraineerd en bij voorkeur verhard zijn. Bevindt die plek zich in de buitenlucht, zorg er dan voor dat de drainage op orde is zodat regenwater niet blijft staan. Overigens is niet alleen regenwater een mogelijke vijand van de baal, ook een beek of kanaal is een potentieel risico. Overstroming kan namelijk voor schade aan de baal zorgen. Een opslag ver genoeg verwijderd van deze potentiële verstoorders is het devies.

Extra bescherming tegen externe factoren

Is de ondergrond en de locatie van de opslag goed voor elkaar, dan is er nog een aantal externe factoren die van invloed kunnen zijn op de baal. Ammoniak uit mest en spuitmiddelen kunnen folie aantasten. Zorg er daarom voor dat de balen hieraan niet worden blootgesteld, of in ieder geval zo min mogelijk. Melkveehouders met een bedrijf op een aanvliegroute van een luchthaven moeten rekening houden met vloeistoffen uit vliegtuigen die op de balen terecht kunnen komen. Er zijn gevallen bekend van boeren die onaangenaam verrast waren door beschadigingen aan de baal met onbruikbaar voer als gevolg. Een accurate oplossing is een overdekte opslag. Is dat niet mogelijk, zorg er dan voor dat de stapel balen wordt voorzien van een afdekzeil.

Ruimte tussen de balen

Balen worden bij voorkeur op de vlakke kant gestapeld. Die kant van de baal is het sterkst en het levert een stabiele stapeling op. Het is daarnaast raadzaam ruimte te laten tussen de balen om de logistiek eenvoudig te houden. Een balenklem krijgt zo bijvoorbeeld eenvoudig vat op de balen. 

Kortom, de ideale opslagmethode voor balen:

  1. heeft een stevige, schone ondergrond;
  2. bevindt zich niet te dicht bij wateren;
  3. wordt niet blootgesteld aan ammoniak uit mest of spuitmiddelen;
  4. is indien nodig voorzien van een overkapping of afdekzeil; 
  5. stapels zijn niet hoger dan drie balen;
  6. tussen de balen is altijd een beetje ruimte voor een eenvoudige logistiek.

Lees meer:

Voorkom schade aan de baal
​- Vijf voordelen van foliebinding voor silagebalen

Bron:
KUHN wikkelfolie instructies (ook te vinden op verpakking folierol)


Ga terug naar het overzicht