Het wegen van balen biedt veel inzichten

Door balen te wegen kun je je als loonwerker onderscheiden. Het biedt jou en de klant veel informatie en heldere inzichten. Het ondersteunt de veehouder bij het ruwvoermanagement. Daarnaast geeft het beiden transparantie en dus een goede basis voor een accurate boekhouding. Deze extra service geeft je ook nog eens de mogelijkheid om meer geld voor een baal te vragen.

blog 9 wegen balen biedt veel inzichten

Wegen kan op vele manieren. Met behulp van een weegsysteem op de frontlader of shovel of met een weegbrug waar de wagen met balen opgereden wordt. Ook zijn er pers-wikkelcombinaties met geïntegreerde weeginrichting. Voordeel van zo’n systeem is dat de pers direct per klant of perceel bijhoudt hoeveel gewicht er geperst is, zonder extra handelingen. De informatie is real-time zichtbaar in het scherm.

Afrekenen per baal, is dat wel zo transparant?

Als de veehouder en de loonwerker afspreken om te betalen op basis van het aantal geperste balen, kan er een belangenconflict ontstaan: de loonwerker wil graag met een iets lagere druk persen om brandstof te besparen en de machine te beschermen, terwijl de veehouder zijn ruwvoer graag tegen een goede prijs-kwaliteitverhouding in balen geperst wil hebben. Facturering op basis van baalgewichten kan hier een goed alternatief zijn.

Wegen in combinatie met drogestof meten

Idealiter weet de veehouder op het moment dat de baal in de klem hangt hoeveel ruwvoer hij gaat voeren en wat de kwaliteit daarvan is. De baal wegen, in combinatie met het meten van het gehalte drogestof, biedt hierbij uitkomst. Door middel van ruwvoermonsters kan het percentage drogestof van een hele snede in kaart gebracht worden. Die waarde geeft, samen met het gewicht van de balen die van die snede zijn geperst, inzicht in het gewicht aan droge stof per gevoerde baal. De veehouder kan dankzij deze informatie zo accuraat mogelijk voeren en de voerefficiëntie waarborgen.

Lees ook: