Beter voer met foliebinding

Een baal binden én wikkelen met folie zorgt voor een betere baal en een hogere voerkwaliteit. Bovendien zorgt folie op folie voor een betere afdichting van de baal waardoor schimmel minder kans heeft op ontwikkeling. Bijkomend voordeel van het gebruik van dezelfde folie is dat er slechts één soort afval is en dat de baal veel makkelijker is uit te pakken.

blog 1 beter voer met foliebinding

Een zo hoog mogelijke voerkwaliteit en zo min mogelijk verlies aan drogestof.
Voorheen werden ronde balen standaard voorzien van een laag net om ze daarna op de wikkelaar van een laag folie te voorzien. Ondertussen blijkt dat de combinatie van binden én wikkelen met folie een betere baal en dus een hogere voerkwaliteit oplevert.

Met deze methode wordt de baal zowel gebonden als gewikkeld met folie en is er dus helemaal geen net meer nodig. 60% van de baal wordt al tijdens het bindproces bedekt met folie en de rest wordt bedekt door de wikkelaar. Het KUHN foliebindsysteem maakt gebruik van standard 750 mm folierollen.

Foliebinding zorgt voor minder schimmelontwikkeling


Uit een druktest blijkt dat het bij foliegebonden balen 160 seconden langer duurt voor ze lucht toe laten, dan balen met netbinding. De baal is dus zo luchtdicht, dat schimmel minder kans heeft op ontwikkeling. Onderzoek[1] wijst ook uit dat het drogestofverlies als gevolg van schimmels in een met net gebonden baal (125 cm) kan oplopen tot ruim 8,5 kg. In een baal met foliebinding is dat 80 procent minder (1,7 kg).

Luchtdichte baal met foliebinding


Om de voerkwaliteit te garanderen, moeten alle factoren van buiten, maar ook vanuit de baal, geen invloed meer hebben. Door twee keer dezelfde stretchfolie te gebruiken voor zowel binden als wikkelen, ontstaat een luchtdichte baal die bovendien zijn vorm behoudt. Door de folie 75 procent voor te rekken, trekt het als een elastiek om de baal. Zo worden eventuele luchtzakken voorkomen, omdat lucht gewoonweg geen toegang heeft. Bijkomend voordeel van het gebruik van dezelfde folie is dat er slechts één soort afval is en dat de baal veel makkelijker is uit te pakken.

Bekijk de video:

 

Lees meer:


[1] *Film&Film Wrapping: Tested in the field, Dr. Dave Davies, Silage Solutions Limited (2014).

Ga terug naar het overzicht

Zoek een dealer