In vier stappen naar dé perfecte baal

Het gras is gemaaid en het juiste drogestofpercentage is behaald. Het is dus tijd om balen te persen, te binden en te wikkelen. Hoe pak je dat het beste aan?

passion for bales blog 17 vier stappen naar een perfecte baal

1. Voorbereiding  

Voordat er geperst kan worden, is het wijs om het gras altijd een keer om te leggen met een schudder of een hark. Gebeurt dat niet dan gaat het gewas in de lengterichting door de pick-up en wordt het niet of nauwelijks geraakt door de messen. Vervolgens is het maken van een zwad één van de belangrijkste zaken voor het maken van een goede baal. Zorg ervoor dat het zwad over de gehele breedte even hoog en vol is. De vuistregel voor de breedte is 100 tot 130 cm.

2. Machine afstellen

Het afstellen van de perswikkelcombinatie begint bij de pick-up. Het is van groot belang dat de tanden van de pick-up niet door het zand bewegen. Daardoor zou er ruw as in de baal kunnen komen. Daarentegen moet het verlies zo laag mogelijk worden gehouden. Door de breedte van 230 cm is niet te voorkomen dat de pick-up soms iets te laag staat. Kies daarom voor de gulden middenweg. De hoogte-instelling van de pick-up gebeurt met een gatenpatroon aan de zijkant. De gewenste hoogte wordt ingesteld door simpelweg een pinnetje in één van de gaten van het patroon te duwen. Staat de pick-up in de gewenste hoogte, draag dan vervolgens zorg voor het instellen van de stretch op de binder. De instelling daarvan gebeurt met een poelie (V-riem) aan de zijkant achter de binder. Het advies bij foliebinding is die poelie volledig, rechtsom, dicht te draaien. Vóór de binder is de stretch 55 procent, daarachter is het wanneer de poelie dicht gedraaid is nog eens 15 procent. Wordt een baal in net gebonden, draai dan de poelie niet volledig dicht. Afhankelijk van de netkwaliteit is de netspanning van 5-7% optimaal. Als alles op de gewenste manier is ingesteld, bestaat er nog een keuze uit het aantal messen. In het geval van de perswikkelcombinatie is de keuze - afhankelijk van de machine-uitvoering - 14 of 23 messen. Die keuze is afhankelijk van de gewenste snijlengte: 70 of 40 mm.

3. Terminal instellen 

Op de terminal in de cabine wordt de persdruk ingesteld. Een hoge persdruk zorgt voor een solide baal met een stevige buitenlaag. Daarmee zijn de balen eenvoudig te hanteren en te stapelen[1].  Om de baal goed bij elkaar te houden, is het advies minimaal drie lagen bindfolie in te stellen. Voor zowel binden met folie als voor het gebruik van netbinding is het zaak het zo breed mogelijk, tot net over de hoeken, heen te leggen. Dat zorgt voor stevigheid en verkleint de kans op beschadigingen.

4. Persen

De hoogte van de pick-up is ingesteld, de foliestretch is juist, de persdruk is zoals gewenst en het aantal gewenste lagen folie is ingevoerd. Het is dus tijd om de balen te persen. Om de baal zo solide mogelijk en in de optimale vorm te krijgen, houd je een rijpatroon aan waarbij je om en om links en rechts van het zwad rijdt. Op die manier worden ook de zijkanten van de baal goed gevuld. Wanneer de optie links-rechts indicatie op de machine zit, gebruik die dan in de laatste fase van het afpersen voor een nog beter resultaat. Hoewel een constante werksnelheid goed is voor een strakke baal, moet die werksnelheid niet te hoog liggen. De balenpers moet voldoende tijd hebben om te persen en de balen te verdichten. De machine op hoog tempo ‘volproppen’ werkt averechts. Worden de balen gewikkeld, dan heeft het 3D-wikkelen de voorkeur. Met dat systeem wordt eerst het cilindrische oppervlak van de baal gewikkeld waardoor meer zuurstof uit de silage geperst wordt. Dat komt ten goede aan het behoud van de vorm én de bescherming van de hoeken.

Lees meer:

[1]  De ideale opslagmethode

Ga terug naar het overzicht

Zoek een dealer