Hoe maakt KUHN een goede baal?

De KUHN FBP en VPB perswikkelcombinaties (de vaste en variabele persen) beschikken over een aantal unieke eigenschappen waardoor ze altijd de perfecte ronde baal kunnen maken. Een goede snijkwaliteit, de juiste persdichtheid, een egale baalvulling, vormvast en goed gewikkeld. Dat zijn de kenmerken van balen gemaakt door de KUHN FBP en VPB.

passion for bales blog 4 hoe maakt KUHN een goede baal

Een goede baal maken is niet onder alle omstandigheden eenvoudig. We lopen de belangrijkste onderdelen van de KUHN perswikkelcombinaties langs die bijdragen aan een goede baal onder alle omstandigheden.

KUHN Integraalrotor voor een snelle en optimale gewasinvoer


Na het schoon opnemen van het gras door de pickup komt het direct bij de Integraalrotor. Dankzij de grote vijzels die aan beide kanten van de rotor vast zitten wordt het gras door de OPTICUT-snijrotor gedwongen. Dankzij deze Integraalrotor is het makkelijker om een egale baalvulling te krijgen waarbij ook de zijkanten goed gevuld zijn. De Integraalrotor zit vlak na de pickup. Daardoor is het invoerkanaal kort en compact en dat garandeert een snelle grasinvoer.Na de rotor gaat het gras door het OPTICUT-snijsysteem. Er zijn twee typen leverbaar met maximaal 14 of 23 messen. Via een voorselectie zijn alle of slechts een deel van de messen in het invoerkanaal te klappen. Persen zonder messen is uiteraard ook mogelijk. De messen zijn individueel veer-beveiligd tegen obstakels. Dit geeft een betere snijkwaliteit bij grote gewasstromen, maar is daarnaast ook minder gevoelig voor obstakels. Minder stilstand en een betere snijkwaliteit.

KUHN balen zijn vormvast en rond


Na het snijsysteem komt het gras in de perskamer. Bij de persen met variabele kamer zorgt de driehoekige startkamer en het PROGRESSIVE DENSITY systeem ervoor dat de baal zich altijd goed vormt. De riemen oefenen druk uit op de baal vanaf de kern tot aan de buitenste lagen, terwijl de persdruk gelijk blijft tijdens het hele proces. Dit levert strakke en vormvaste balen op. Zelfs bij korte en droge silage is het daardoor mogelijk om een goede ronde baal te maken. Dankzij het variabele perssysteem is het mogelijk zelf de baaldiameter in te stellen, van klein en hanteerbaar tot groot met besparing op (wikkel-)folie.

De pers met een vaste perskamer heeft 18 vaste rollen die ervoor zorgen dat de baal direct gaat draaien. De perskamer wordt gevuld. Met sensoren in de hydraulische cilinders van de achterklep wordt de juiste baaldichtheid, baalgrootte en baalvulling (links/rechts) bereikt.  Het afbinden van de baal gebeurt bij de FBP- en VBP-persen met net of folie.

Folie altijd op de juiste plek dankzij het KUHN 3D-wikkelsysteem


Na het afbinden van de baal wordt deze snel en zonder beschadigingen overgedragen naar de wikkeltafel. Vooral bij foliebinding is dit belangrijk. Daarom kiest KUHN bij foliebinding voor geleiderollen op baalovergave die ervoor zorgen dat de baal onbeschadigd en onder alle omstandigheden recht op de wikkeltafel belandt.

Het wikkelen kan beginnen. Optioneel zijn alle VPB- en FPB-persen te voorzien van het innovatieve 3D-wikkelsysteem. De folierollen draaien een kwartslag waarna de baal eerst over de ronde kant wordt gewikkeld en daarna ook de platte kant. Het resultaat is een goedgewikkelde baal die vormvaster is dan bij een traditioneel wikkelsysteem. Het 3D-wikkelsysteem zorgt ervoor dat de folie op de juiste plek zit en gelijkmatig over de baal wordt verdeeld. De kwetsbare hoeken (of schouders) van de baal zijn goed beschermd. Dankzij de lage wikkeltafel is de baal vervolgens rustig af te leggen zonder de baal daarbij te laten vallen of de baal te vervormen. Dit komt de conservering uiteindelijk ten goede.

Meer informatie over de KUHN VBP-serie (variabele kamer)

Meer over de KUHN FBP-serie (vaste kamer)

Bekijk ook onderstaande de video

Lees meer:

Ga terug naar het overzicht

Zoek een dealer