Schimmel in de baal kan in de papieren lopen 

Het kan gebeuren dat er schimmelvorming ontstaat in een baal. Het voeren van zo’n baal levert potentieel gevaar op voor de koeien. “Een klein schimmelplekje is niet erg die kun je wegsnijden. Bevat een baal op meer plekken schimmel, neem dan je verlies en gooi die baal weg”, zegt Sjon de Leeuw, adviseur management en strategie bij PPP Agro Advies. “Maar voorkomen is uiteraard nog beter.” 

Homogeen product 

Schimmel in de baal kan veroorzaakt worden door meerdere factoren. De belangrijkste is het binnendringen van lucht in de baal. Ruw as in het product zorgt ook voor schimmelgevaar. De Leeuw: “Wanneer het product niet homogeen is, omdat er bijvoorbeeld nat en droog gras in dezelfde baal geperst wordt, ontstaat er onherroepelijk schimmel.”  

Het voorkomen van schimmel begint bij de oogst. De maaier moet goed afgesteld staan om ruw as in het gras te vermijden, datzelfde geldt voor de schudder, de hark en de balenpers. “Als een loonwerker goed werk levert en de balen op de juiste manier perst, bindt en wikkelt, wordt de kans op schimmel in een vroeg stadium van de voederwinning al verkleind”, zegt De Leeuw. “Vervolgens is het belangrijk ervoor te zorgen dat de balen op de juiste manier op een goede plek worden gestapeld. Maatregelen tegen luchtintreding door bijvoorbeeld vogelvraat verkleinen de kans op schimmel nog verder.” 

passion for bales schimmel in de baal

Schimmel voeren is toxines voeren 

“Veehouders vinden het over het algemeen lastig om voer weg te gooien. Maar toch adviseer ik dat te doen met een baal waarin schimmel zit. Voer je toch een beschimmelde baal, dan voer je in principe schadelijke toxines. En die toxines kunnen zorgen voor pensverzuring, een verminderde melkproductie, klauwproblemen en een verminderde weerstand. Als je pas handelt bij uitval, dan ben je te laat. Voorkomen is beter dan genezen”, aldus De Leeuw.  

De Leeuw: “Voerverlies betekent een hogere kostprijs. Is er in het oogstproces onverhoopt iets mis gegaan of is de baal in de opslag beschadigd geraakt, dan is de kans op schimmel groot. Gemiddeld kun je rekenen op 1 cent per kilogram drogestof voerverlies. Je kunt nagaan dat de schade als gevolg van schimmel aanzienlijk kan zijn. Maar nogmaals, neem je (voer)verlies wanneer je schimmel in de baal ontdekt. Dat is economisch altijd nog minder schadelijk dan zieke koeien. Door het voeren van slechte voeders kan die ene cent per kg meerdere centen worden. De kostprijs wordt op die manier veel te hoog.” 

Lees ook: 

- Beter voer met foliebinding

- Voorkom schade aan de baal

- Ideale opslagmethode