Wat is het juiste moment van maaien en persen?  

Het gras zo goed mogelijk van het land krijgen én een zo hoog mogelijke voederwaarde behalen. Dat is het doel waarmee de maaier, de schudder en de pers-wikkelcombinatie van stal worden gehaald. Twee factoren spelen een bepalende rol: het eiwit- en het energiegehalte.  

“Zorg er in eerste instantie voor dat gras niet gaat bloeien. Dat betekent dat het aandeel stengel in het gras te groot wordt en dat gaat ten koste van zowel het energiegehalte (MJ NEL123) en het eiwitgehalte”, vertelt Gerard Abbink van Groeikracht bv. “Wil je het gras goed in de baal krijgen, zorg dan dat het voordat het gaat bloeien gemaaid wordt.” Naar mate de dagen langer worden, gaat gras steeds sneller bloeien. Van half mei tot half augustus is de daglengte zo’n 14 uur . Dat is voor Engels Raaigras voldoende om in de bloei te schieten. Vóór die tijd, vaak ten tijde van de eerste snede, of juist tijdens de najaarssnedes, zal gras een hoog aandeel blad blijven behouden waardoor de verteerbaarheid en daarmee de voederwaarde van deze snedes van nature hoger is.  

wat is de ideale tijd van maaien en gras oprapen

Temperatuur beïnvloedt oogstmoment 

Met name vanwege de temperatuur kan het maaien van de eerste snede vaak nog wel opgeschoven worden. Als er nog niet voldoende gras staat, is een weekje later maaien geen probleem. “Pas als de dagen gaan lengen, is wachten met maaien een absolute don’t”, aldus Abbink. “Ik adviseer ongeacht de hoeveelheid gras na de eerste snede altijd elke vier weken te maaien. Dat gaat soms tegen het gevoel van de veehouder of loonwerker in, maar maaien met een korte interval is beter dan lang wachten op een grotere massa.”  

Zo snel mogelijk in de baal 

De doorlooptijd in het maaiproces is van groot belang als het gaat om de Net Energy Lactation. “Als het gras gemaaid is en is gedroogd tot een drogestofpercentage van 30 tot 50 procent, moet de balenpers er zo snel mogelijk achteraan. Op die manier heb je de laagste inkuilverliezen. We weten uit onderzoek namelijk dat het gemaaide gras op het land elk uur 0,0069 MJ NEL verliest4. Je raakt tussen het maaien en persen dus zeker wat aan voederwaarde kwijt. Maar stel, je wacht drie dagen met persen in plaats van twee, dan verlies je 0,16 MJ NEL. Onthoud dat een koe die 30 kg melk produceert ongeveer 131,1 MJ NEL nodig heeft. Daarvan wordt 94,53 gebruikt voor de productie van melk. Elk uur langer wachten met persen en inkuilen kan op die manier lijden tot een verlies van zo’n 700 gram productieverlies. Meestal heeft gras zo’n 48 uur nodig om voor te drogen tot 40 procent drogestof. Een dag extra wachten voor een drogestofpercentage van 50 kost je dus te veel.”  

Groeikracht heeft recent een onderzoek gedaan waarin gemeten werd wat de manier van conserveren doet met de inkuilverliezen. “Wordt het gras in een rijkuil gereden, dan verlies je zeker drogestof tot het moment dat de folie erover ligt. Dat is niet te voorkomen. Wel is het dus belangrijk om het zo snel mogelijk af te dekken. Wat dat betreft is het beter om gras in balen te persen. Daarbij lijd je zo min mogelijk verlies. Dat moet ook zo snel mogelijk, want uit ons onderzoek bleek dat langer wachten met folie wikkelen het drogestofpercentage drastisch beïnvloedt. Elk uur dat je langer wacht met afdichten, verlies je 1,5 procent drogestof.” 

Lees meer: 

Ga terug naar het overzicht

Zoek een dealer