Loonbedrijf Jan van Norel is zeer tevreden over de KUHN FBP 3135 perswikkelcombinatie + foliebinding

Loonbedrijf Jan van Norel uit Doornspijk maakt jaarlijks meer dan 4.000 ronde balen en gebruikt daar o.a. de KUHN FBP 3135 perswikkelcombinatie met foliebinding voor. Naast de rondebalenperswikkelcombinatie beschikt Van Norel ook een KUHN cyclomaaier en een schudder.

De hoofdreden om te investeren in de KUHN pers is de serviceverlening van de dealer en de goede ervaring met de vroegere Vicon pers wat later door Kuhn is overgenomen. De eigenschappen die eruit springen zijn: goede strakke ronde balen, comfortabele pers, het 3D-wikkelsysteemen en het ondervinden van weinig tot geen problemen tijdens het persen. De randen worden goed gevuld", vertelt Van Norel.

loonbedrijf jan van norel uit doornspijk

Voordelen van foliebinding

"Foliebinding is een pluspunt voor de veehouder omdat het maar één afvalproduct is. Met netbinding heb je twee afvalstromen. Nu haal je maar één keer het mes erdoor en je haalt het product eraf. Dan is het klaar.  Daarnaast ondervindt je ook minder schimmel en een betere conservering van het voer wat afkomstig is uit de strakke baal. Voorop doe ik drie en achter zes wikkelingen. De kwaliteit van de gewikkelde baal is gewoon goed. Als je de ronde balen goed wegzet en opslaat kunnen ze gerust twee jaar bewaard blijven", vertelt Van Norel.

Voordelen van voeren van gewas uit de baal

"Een mooi schoon gewas waar veel eiwit in zit en in de baal is gewikkeld, kun je een keer door de voermengwagen gooien. Als veehouder kun je dat sturen. Wanneer je een rijkuil maakt moet je alle percelen in de rijkuil maken. Nu kun je een beetje onderscheid maken. Wanneer je daar aparte monsters van maakt dan kan de boer beter op sturen".

Minder onderhoudskosten

"Onderhoudskosten bij foliebinding zijn zeker niet meer geworden dan bij netbinding. Mede door de strakke en ronde balen zijn ook de hoeken goed gevuld en kun je deze goed stapelen. De feedback die ik van klanten krijg, is dat de veehouders uitstekend voer uit de baal kunnen halen met bijkomend voordeel dat er weinig tot geen afval is. In mijn ogen moet je foliebinding in plaats van netbinding gebruiken. Ik heb geen klanten meer met netbinding. Alle klanten willen foliebinding". 

Bekijk ook de video van Jan van Norel