Kostenbesparing met een goede wikkeltechniek

Elke laag folie om een baal is er eentje, en elke laag folie kost geld. Door op een slimme manier om te gaan met bind- en wikkelfolie is een aanzienlijke kostenbesparing mogelijk. Bovendien levert binden met folie tal van voordelen op.

passion for bales blog 4 hoe maakt KUHN een goede baal

Standaard zes lagen folie gebruiken omdat dat aantal altijd zorgt voor voldoende verdichting en bescherming van de baal. In de praktijk gaat het vaak zo. Maar er zijn veel factoren van invloed op het maximaal aantal benodigde lagen folie om de baal. De stelregel is: hoe droger het gewas, hoe meer lagen folie. Is het gewas nat, dan kan een baal wellicht ook prima met minder folie toe. Naast vochtgehalte is de beoogde bewaartijd een belangrijke factor. Immers, hoe meer lagen hoe beter de zuurstofbarrière en dus des te langer het duurt voordat de zuurstof in de baal dringt.  Zie de tabel hieronder voor ons advies {1}:

advies aantal folielagen blog 8

Goede folie voor een minimale luchtdoorlatendheid

In alle gevallen valt of staat een goede conservering van de baal met kwalitatief goede folie. Folie is nooit 100 procent luchtdicht maar goede folie kenmerkt zich door een minimale luchtdoorlaatbaarheid. Wordt er gebruik gemaakt van minder goede folie, dan heeft dat invloed op de verwerking in de pers-wikkelcombinatie en op de voerkwaliteit. Bovendien zorgt goedkope folie voor een grotere kans op voerverliezen, omdat er eerder luchtintreding plaats kan vinden. Dit zou dan weer gecompenseerd moeten worden door meer lagen folie om de baal te leggen.

Lage kosten met dezelfde folie

De baal afbinden met net is jarenlang de standaard geweest. Maar foliebinding verdringt het net de laatste jaren steeds meer. En met de toename aan populariteit worden de voordelen van foliebinding ook steeds duidelijker. Zo is een baal met foliebinding vormvaster, makkelijker te openen en zuurstofdichter. Bovendien heeft de veehouder maar één soort afval dat eenvoudig af te voeren is. Maar met alle voordelen zijn ook kosten gemoeid. In vergelijking met netbinding is een baal met foliebinding tot € 1 duurder. Maar wanneer er gebruik gemaakt kan worden van dezelfde folie als die van het wikkelen, zoals het geval is bij KUHN persen met foliebinding, is deze meerprijs terug te brengen naar € 0,50. Kies je ervoor om af te stappen van de standaard zes lagen en houd je meer rekening met het materiaal en de bewaaromstandigheden? Dan kan je gaan voor in totaal vijf lagen, en is de prijs gelijk aan een net gebonden baal plus zes lagen wikkelfolie. Bij bijvoorbeeld jong materiaal met voldoende suikers, kan er zelfs nog een laag minder folie gebruikt worden. 

 

Lees ook:

[1] Grondig 4, 2017: Foliebinding neemt langzaam toe

[2] Veehouderij Techniek, mei 2015: Folie- of netbinding