De vijf voordelen van foliebinding voor silagebalen

Het openen van een baal, de conservering, de baaldichtheid en de afvalstroom. Bij het werken met silagebalen komt veel kijken. Het binden van balen met folie is in vergelijking met netbinding iets duurder dan wanneer je alleen kijkt naar de materiaalkosten voor folie en net. Maar die extra kosten verdien je terug dankzij de vele voordelen die foliebinding heeft.

vijf voordelen van foliebinding voor silage balen blog 13

De vijf voordelen van foliebinding hebben wij voor u op een rijtje gezet.

1. Eenvoudiger en sneller te openen 

Zijn de balen voorzien van netbinding, dan duurt het open maken van zo’n baal gemiddeld een halve minuut langer dan wanneer een baal in folie is gebonden. Dat heeft alles te maken met het feit dat het gewas in het net blijft hangen. Een baal met alleen folie open je gemakkelijk met een mes of speciale balensnijder.

2. Minder verlies van gewas 

Dat een deel van het kuilvoer in het net blijft hangen, is niet alleen erg onhandig bij het openen, er is bij elke baal ook sprake van verlies. In winterse omstandigheden, wanneer een baal bevroren is, is dat nog extremer omdat het net vastgevroren kan blijven zitten in het gras. Een extra nadeel daarvan is dat er stukjes net in het voer kunnen blijven steken en dat levert een gevaar op voor de diergezondheid.

3. Hogere voerkwaliteit 

Foliegebonden balen zijn vormvaster, luchtdichter en hebben een grotere dichtheid. Netgebonden balen hebben daarentegen de neiging iets te expanderen waardoor lucht in de baal wordt gezogen. Dit werkt onder andere schimmelvorming in de hand. Uit onderzoek is gebleken dat het drogestofverlies als gevolg van schimmels bij foliebinding 80 procent lager ligt in vergelijking met netbinding {1}.

4. Eén soort afval 

Belangrijk voor de recycling van de gebruikte bind- en wikkelmaterialen is dat ze per soort apart worden ingezameld. Zo moet de gebruikte folie gescheiden worden van de balennetten. Wanneer je de balen bindt én wikkelt met folie, heb je maar één soort afval. Sorteren is dus niet meer nodig en dat bespaart een hoop tijd!

5. Hoger rendement 

Het binden van balen met folie kost € 0,50 tot € 1,00 per baal meer, afhankelijk van het gekozen systeem. Deze meerkosten worden echter gecompenseerd door de voordelen in verwerkingssnelheid en -gemak en door de voederwaarde die gewaarborgd blijft. Een in folie gebonden baal levert in de regel dan ook een hogere melk-{2} of vleesproductie op.

Foliegebonden baal zelfs goedkoper dan netgebonden
 

Hierboven noemden we het prijsverschil tussen het balennet en de folie die gebruikt wordt voor het binden. Toch kan een foliegebonden baal onderaan de streep zelfs goedkoper zijn dan een netgebonden baal. Wil je weten hoe? Klik dan hier. 

In sommige situaties netbinding een betere optie
 

Uiteraard zijn er ook situaties denkbaar waarin netbinding een betere optie is dan foliebinding. Bijvoorbeeld in het geval van zeer droog gewas zoals hooi of stro. Het is dan ook belangrijk om u goed te laten adviseren zodat u de oplossing kiest die past bij uw bedrijfsvoering en het hoogste rendement oplevert.

Bekijk de video netbinding versus foliebinding:

 

Lees ook: