De snelle conservering en flexibiliteit in voeren zijn voor mij de grote voordelen

VOF Melkveebedrijf Van de Streek uit Nunspeet melkt in de top van Nederland mee en voert al zo’n 15 jaar gras uit ronde balen. “Door het voeren van voer uit ronde balen kun je heel eenvoudig voor verschillende groepen koeien de voerstrategie bepalen en aanpassen. Je bent zeer flexibel, de foliebalen zijn minder gevoelig voor schade en het voer conserveert sneller,” vertelt Egbert van de Streek.

Egbert van de Streek en de perfecte baal Kuhn foliebinding

Met balen ben je flexibeler

“Het voerrantsoen bestaat uit: vers gras, kuilgras, maïs en geplette tarwe wat gemengd wordt in de voermengwagen. Wanneer het bijvoorbeeld een paar dagen slecht weer is en ik moet de koeien binnen houden dan pak ik een foliebaal erbij. Vers gras maaien doen we uitgezonderd de wintermaanden elke dag. Je bent met de balen veel flexibeler”. Wanneer de melkveehouder de koeien in oktober / november binnen houdt gaan we over op de lasagnekuil om voldoende voersnelheid te hebben.

Koe en beste voerkwaliteit ronde kuhn baal foliebinding

Voerkwaliteit is duidelijk verbeterd

Van de Streek die aan de rand van het Veluwemeer is gevestigd, heeft 130 melkkoeien, 90 stuks jongvee en 10 droogstaande koeien. De grondsoort bestaat uit zand, klei en klei op veen. “Wat mij opvalt is dat de foliebalen tegenwoordig veel minder gevoelig zijn voor schade. Voorheen werden de balen nog wel eens te los geperst. De laatste 20 jaar gaat het goed. In die tijd was het gras soms verrot binnenin de baal en van mindere kwaliteit. Eerder had je ook nog wel eens last van schade veroorzaakt door stoten of door vogels met hun scherpe klauwen en snavels. Nu zijn de balen zo strak geperst, goed gewikkeld en dan ondervind je geen hinder.  Het is wel belangrijk dat je goede kwaliteit folie gebruikt”, adviseert Van de Streek. De donkergroene kleur is niet aan te bevelen. Mijn ervaring is dat dit na twee jaar al op is. De lichtgroene kleur daarentegen kan meerdere jaren liggen. We merken dat de koeien het gras uit de foliebaal sneller conserveren. Het komt voor dat we de koeien er al binnen een week mee voeren. Ze vinden het gras uit de baal wat bestaat uit grasklaver en kruidenmengsels heerlijk. Een goede droge baal van ca. 40-50% drogestof zit al gauw op een gewicht van ongeveer 600 kg. Gras wat een hoge vochtigheidsgraad heeft en ook in de baal wordt geperst, is het gewicht ca. 1.000 kg.

Het 3D-wikkelen vind ik het allermooiste

“De hoeken van de balen zijn het kwetsbaarst. Door het 3D-wikkelen worden de hoeken extra ingepakt. Dan gaan de rest van de folie er omheen. Op deze manier worden de balen extra goed beschermd. Voorheen zat het folie kriskras met heel veel lagen over elkaar gewikkeld. Nu worden er minder lagen plastic gebruikt, de folie zit goed op zijn plek en het is ook nog eenvoudig te verwijderen. Dat zijn allemaal voordelen”.   

Het verwijderen van folie, kost mij nog geen minuut

“Het aan de onderkant lossnijden van folie, wegklappen, neerzetten en vervolgens de zijkant losmaken met mijn zakmes, kost mij nog geen minuut. Een aantal jaren geleden moest ik met net- en foliebinding altijd veel snijden. Het verwijderen van de verpakking gaat nu met alleen foliebinding veel vlotter. Buiten dat moest je het net naast de folie ook altijd apart inleveren. Nu heb ik alleen maar folie die opgehaald wordt door Daly Plastics. Omdat er behoefte is aan plastic voor recyclingdoeleinden denk ik dat we er in de toekomst geld voor kunnen vragen”.

opslag balen foliebinding

Hoog stapelen en makkelijk te transporteren

Wanneer het voer in de baal bestaat uit 40% hogestofgehalte kun je balen goed en erg hoog stapelen. Voorheen zakten de balen nog wel eens scheef. Dat gebeurde al na een paar dagen. Balen met structuurgras kun je erg hoog stapelen. Gras van hoge kwaliteit (suiker- en eiwitgehalte) wat nog niet goed droog is, blijft gewoon werken in de baal. Ik vind het niet erg om voer droog in de baal te krijgen. Het werkt gewoon makkelijker. Wanneer je te droog kuilvoer hebt gaat dit broeien en dat resulteert in voerverliezen. Bij de balen gewikkeld in folie heb je daar geen last van. Het is vaak, hoe droger, hoe lekkerder hé? Bovendien zijn de balen makkelijker te transporteren. Meestal hebben wij 6 balen achter elkaar en hebben wij er 18 op de wagen liggen. Twee lagen onder en één laag lagen boven”, aldus Van de Streek.

-----

Gegevens van VOF Melkveebedrijf Van de Streek uit Nunspeet
 

Grondsoort: Zand, Klei, Klei op Veen

Melkkoeien: 130 stuks

Droogstaande koeien: 10 stuks

Jongvee: 90 stuks

Nevenactiviteiten: Verkoop verse melk via een melktap, eieren, aardappelen, uien

Melkproductie: 12.300 kg melk met 4,28% vet en 3,61% eiwit

Twee Delaval robots met weidegang

Ontdek de ervaring van loonbedrijf Tessemaker
en de KUHN SB 1270 X grootpakpers

Ontdek de ervaring van loon- en aannemingsbedrijf Spoelstra
en de KUHN FBP 3135 perswikkelcombinatie + foliebinding

Ga terug naar het overzicht

Zoek een dealer