De 1e winst van ruwvoerwinning zit in de details

Op korte termijn breekt er een belangrijk moment aan in de veehouderij. De eerste grassnede kan worden binnengehaald. Een belangrijk moment voor de rest van het seizoen. In de komende weken moet u beslissingen maken die de rest van het jaar doorwerken op uw management. Een zeer belangrijk moment dus. Het is dan ook goed om voorafgaand hieraan alle stappen van de oogst nogmaals kritisch te bekijken.

Het moment van maaien is zeer belangrijk maar onderschat de keuzes daarna niet. Om het juiste maaimoment te bepalen, kijkt u naar het gewas en schat u in hoeveel drogestof er staat. Maar de weersomstandigheden en weersvoorspellingen zijn hierin ook leidend. Als u besluit te maaien dan komen er nog een aantal belangrijke keuzes. Is de drogestofopbrengst voldoende, maar zijn de weersomstandigheden wisselend dan kunt u besluiten te gaan maaien. Zorg er dan voor dat het gras zo snel mogelijk het gewenste drogestof percentage bereikt om zo de veldperiode zo kort mogelijk te houden. Dat betekent technisch dat u de kneusintensiteit verhoogt door de kneusplaat te verstellen of door het rotortoerental aan te passen. Hiermee wrijft u de waslaag van het gras open en kan het vocht sneller uittreden waardoor het gras sneller droogt. Als u de loonwerker laat maaien, overleg dan met hem over de instellingen. Het gaat tenslotte om uw ruwvoer.

V vormige vingers

Bijschrift foto: De V-vormige vingers wrijven de waslaag van de stengel open waardoor het vochsneller uit de plant kan verdampen.

Houd rekening met de weersomstandigheden
Als de ondergrond nat is, zorg er dan ook voor dat u niet onnodig over het gemaaide gras rijdt. Schakel de breedspreid van de frontmaaier geheel of gedeeltelijk uit. Hiermee vermijdt u dat het gras vast in de bodem gereden wordt. Hierdoor moet u de schudder te diep afstellen waardoor het ruwe as gehalte stijgt. Als u maait met kneuzer en breedspreid, laat dan de schudder de eerste uren in de schuur staan. Laat het gras eerst drogen voordat u gaat schudden. Hierdoor voorkomt u extra brokkelverlies.  Is het weer juist stabiel en snel drogend (veel zon met wind) dan kunt u ervoor kiezen om de kneusintensiteit te verlagen of juist te maaien zonder kneuzer. Pas de instellingen van de maaier aan de weersomstandigheden aan. Ook de maaihoogte is een belangrijke keuze. Als u te kort maait dan gaat dit ten koste van de hergroei van de plant. De bewerkingen na het maaien zijn moeilijker uit te voeren. Vaak wordt de schudder en de hark te diep afgesteld waardoor het ruwe as gehalte onnodig stijgt met alle gevolgen van dien.Tijdens de oogst zijn er dus een aantal knoppen waar u aan kunt draaien. Kijk goed naar de omstandigheden en pas daar de instellingen van uw machine op aan. U kunt echter maar één keer de eerste snede oogsten.

Kortom:

  • Kies het juiste moment van maaien voor de eerste snede
  • Schat in hoeveel de drogestofgehalte is
  • Hou rekening met de weersomstandigheden
  • Zorg dat het gras de gewenste drogestofgehalte bereikt
  • Verhoog de kneusintensiteit eventueel
  • Rij niet over het gemaaide gras
  • Pas de instellingen van de maaier aan de weersomstandigheden aan
  • Zorg ervoor dat de schudder en hark niet te diep worden afgesteld

KUHN GA 9531 cirkelhark

Melkveehouder Jarno Meulenbeek ging voor de aanschaf van een nieuwe cirkelhark niet over 1 nacht ijs. Na een grondige studie koos hij voor KUHN vanwege de kwaliteit. Luister naar de uitvoerige uitleg in onderstaande video.

Zoek dealer
Meer info + folder

KUHN GMD 3525 & GMD 10030 triplemaaier

Peter Nijeboer Diary maait sinds 2019 het gras met de KUHN GMD 3525 en de GMD 10030 triplemaaier die voorzien is van de OPTIDISC ELITE maaibalk. Nijeboer is zeer tevreden over de maaikwaliteit en de enorme capaciteit die de Kuhn triplemaaier heeft. Nijeboer geeft de voorkeur aan breed maaien (zonder kneuzen) en maait met een gemiddelde snelheid van 15 tot 16 km / uur en dat gaat prima. Nijeboer is dik tevreden.

Zoek dealer
Meer info + folder